Delegace Světové rady církví ve Vatikánu

13.6.2005 

Na čtyřdenní oficiální návštěvu do Vatikánu přijel generální sekretář Světové rady církví, pastor Samuel Kobia. Keňského metodistu doprovází evangelický biskup z Würtemberga, řeckopravoslavný arcibiskup z Keni a několik dalších představitelů této ekumenické organizace. Světová rada církví vznikla roku 1948 a dnes sdružuje 340 evangelických, starokatolických a pravoslavných církví. Katolická církev není členem Rady, ale mnoho let s ní intenzívně spolupracuje. Právě na letošní rok připadá 40. výročí vzniku společné pracovní skupiny Svatého Stolce a Světové rady církví.

Samuel Kobia se účastnil už inaugurace současného pontifikátu. Benedikt XVI. ho přijme na zvláštní audienci ve čtvrtek. Delegace Světové rady církví má na programu návštěvu Státního sekretariátu a čtyř Papežských rad: pro jednotu křesťanů, pro mezináboženský dialog, pro pastoraci zdravotnictví a "Iustitia et Pax". Kromě toho navštíví hlavní římské baziliky a Vatikánský rozhlas. Setká se rovněž s exponenty dvou církevních hnutí: Komunity Sant´Egidio a Fokolare. O čem se bude během návštěvy Vatikánských úřadů jednat nám přiblíží mons. Brian Farrell z Papežské rady pro jednotu křesťanů:

"Jedním z témat, na kterých nám velmi záleží, se týká Komise Víra a konstituce pro ekumenická věroučná a teologická studia. Přáli bychom si, aby se stále více dostávala do středu zájmů Ekumenické rady církví. Pro nás je to velmi důležité. Bez studia založeného na hledání pravdy je obtížné pokračovat v ekumenickém dialogu a spolupráci. Těší nás, že to je také záměr nového generálního sekretáře. Budeme tedy pracovat společně na naší budoucnosti."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.