Církev potřebuje výrazné vedení

10.6.2005 

Setkání s Benediktem XVI. bylo pro arcibiskupa Wilfrida Foxe Napiera, z Durbanu v Jihoafrické republice, nejdůležitější z celé návštěvy Ad limina apostolorum. V rozhovoru pro náš rozhlas mluvil také o hlavních výzvách, které stojí před africkou církví:

?Skutečnou výzvou je pro nás nová evangelizace. Něco, co dovolí lidem pochopit, že s novým papežem přišla také nová vize, která je částečně pokračováním vize Jana Pavla II. Jde o novou evangelizaci nejen ve smyslu katecheze a získávání poznatků o víře, ale také o skutečný život z evangelia. Jsem přesvědčen, že příklad, jaký nám dal Jan Pavel II. ve dnech svého utrpení, agonie a pohřbu, ukázal, jak důležité je výrazné vedení v církvi. Když nechybí, lidé mají jasnou představu o nejdůležitějších hodnotách, které je potřeba ve společnosti chránit. Myslím, že jednou z nejdůležitějších hodnot zdůrazňovaných Janem Pavlem II. byla svatost lidského života a jeho naprostá priorita ve všem, co děláme. Platí to, i když vypracováváme nové zákony a ústavy, i to musíme dělat s vědomím základní hodnoty života.?

V čem jsou vaše naděje pro třetí tisíciletí?

Věřím, že církev poroste v poznání evangelia a také ve způsobech jeho vyjadřování skrze díla, díky kterým náš vztahu s Bohem roste. Například v Africe je velmi důležitý zpěv a tanec. Podstatné jsou také živé bohoslužby. Proto je důležité zamýšlet se nad tím, jak může slavení eucharistie a jiných svátostí vyjadřovat to, co plyne z hloubi srdce, jak radost, tak smutek, když to žádají okolnosti; vyjadřovat se také gesty, nejen slovy.

Hovořil kardinál Wilfrid Fox Napier, arcibiskup Durbanu v Jihoafrické republice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.