Mengeleho pokusy neospravedlní žádný zákon

8.6.2005 

Pár dní před italským referendem o umělém oplodnění přes 200 vědců podepsalo dokument nazvaný ?lékaři proti hlasování?. ?Embryo není libovolný materiál nebo shluk buněk, proto nikdo nemůže být jeho majitelem ani mít právo jej zničit" - prohlašují italští lékaři. Svůj manifest představili na tiskové konferenci v hotelu Nazionale na náměstí Montecitorio. Proč se v referendu zdržet hlasování nám objasní profesor Luigi Frati, předseda italské konference děkanů lékařských fakult:

"Věda je svobodná, musí však říkat, jak se věci mají, a neslibovat to, co v současnosti není možné. Je nutné přiznat, že výzkum lidských kmenových buněk do doposud nepřinesl žádnou účinnou klinickou aplikaci. Dobrých výsledků se však dosáhlo ve výzkumu dospělých kmenových buněk a pupeční šňůry. Další mystifikace, která se ke mně donesla, tvrdila, že jestli zákon nebude zrušen, nebudeme moci v Itálii jednoho dne používat biotechnologický lék. To není pravda, protože všechny biotechnologické léky jsou zaregistrované v evropské agentuře léků v Londýně, která platí pro celou Evropu! Dovolte mi říci jednu poznámku: nikdy jsem neslyšel řezníka mluvit špatně o mase či rybáře o rybách. Proto si myslím, že témata týkající se celé společnosti, musí řešit společnost. Vědci jsou součástí společnosti, a proto se musí podílet na diskusi, ale jejich exkluzívní rozhodování v těchto záležitostech je nepřijatelné.

Je pravda, že se za výzkumy kmenových buněk skrývají v první řadě ekonomické zájmy?

Ano, samozřejmě za tím vším stojí ekonomické zájmy a to mě ani tak nepohoršuje. Řekl bych ale, že zájmy veřejnosti je musejí vyvažovat, jinak se mohou vymknout z rukou a přestat odpovídat na potřeby společnosti.

Jaký máte o hlasování názor?

Já nehlasuji, protože jsem přesvědčen, že se o životě hlasovat nemá. Jsem přesvědčen i o tom, že referendum se nemůže zabývat morálkou a věcmi, které se týkají lidského svědomí. Pokusy doktora Mengele se nestanou legitimními díky jednomu zákon.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.