Benedikt XVI. přijal poutníky z Verony

4.6.2005 

?Vytrvejte v křesťanském svědectví v dnešním světě?: to jsou slova Benedikta XVI. všem účastníkům pouti diecéze Verona k hrobům apoštolů, které dnes dopoledne přijal v Aule Pavla VI. na audienci u příležitosti zakončení jejich diecézního synodu. Mezi asi 5 tisíci poutníků byli kněží, řeholníci, laici, odpovědní pracovníci různých sdružení a církevních hnutí, rodiny a mladí, spolu s občanskými autoritami města.

Diecézní synod ve Veroně začal před třemi lety poté, co se zde naposled slavil diecézní synod v roce 1782, připomněl ve své úvodní řeči biskup Verony Flavio Roberto Carraro. Je to událost o to významnější, že vyvrcholila v roce Eucharistie.
?Je to šťastná shoda okolností ? uvedl pak Benedikt XVI. ? abychom pochopili, že Eucharistie je srdcem církve a křesťanského života, kde Kristus je skutečně přítomný mezi námi. Je to přítomnost dynamická, nikoliv statická, zdůraznil Svatý otec: Kristus nás přitahuje k sobě, pomáhá nám, abychom vyšli sami ze sebe, abychom tak všichni byli jedno v Něm. Proto církev žije eucharistií:

?Bez ní víra a naděje uhasínají, láska chladne. Proto drazí přátelé, vás vybízím, abyste se starali o stále větší kvalitu eucharistických slavností, zvláště nedělních, aby neděle byla opravdu Dnem Páně a dávala tak plný význam událostem a aktivitám každého dne?.

Dalším tématem, které bylo ve středu jednání synodu ve Veroně, ale také církve v Itálii a na celém světě, a které připomněl Svatý otec, je rodina. Jestliže narostly rozvody a neregulérní svazky, je to pro křesťany naléhavou výzvou, aby dosvědčovali svým životem Evangelium života a rodiny, spočívající na nerozlučitelném manželství?.

?I přes těžkosti a sociální podmíněnosti současné historické chvíle, křesťanští manželé neustávají vydávat svým životem znamení věrné lásky Bohu; aktivně spolupracují s kněžími v pastoraci snoubenců, mladých manželů, rodin a ve výchově nových generací? ? řekl dnes dopoledne Benedikt XVI. poutníkům z Verony.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.