Arcibiskup Stanislav Dziwisz novým krakovským metropolitou

3.6.2005 

Benedikt XVI. přijal rezignaci na vedení krakovské arcidiecéze, kterou ve shodě s kanonickým právem podal kardinál Frantiszek Macharski. Novým krakovským metropolitou papež jmenoval arcibiskupa Stanislawa Dziwisze.

?V den své nominace na biskupský stolec v Krakově, bych se chtěl rozdělit o jistou vzpomínku z let strávených v semináři. Když biskup Karol Wojtyla odjížděl na první zasedání II. Vatikánského koncilu, loučil se s námi ve Wawelské katedrále. Tehdy řekl, že na cestu od hrobu sv. Stanislava k hrobu sv. Petra bere s sebou celou krakovskou církev. S touto představou vždy odjížděl do Říma. Vzpomínky na tuto událost v ožily v mém srdci dnes, kdy se mám vrátit do Krakova, přestože se velmi změnily okolnosti. Jsem posílán od hrobu sv. Petra k hrobu sv. Stanislava. Pevně věřím, že mě na té cestě bude doprovázet Svatý otec Jan Pavel II., že nebudu sám, ale s Ním, protože On své srdce nechal v Krakově. Velmi bych si přál, aby mě Krakov a diecéze přijaly jako věrného svědka milovaného Svatého Otce. Za to jsem dnes prosil u Jeho hrobu.?- řekl pro náš rozhlas arcibiskup Dziwisz.

Arcibiskup Stanislaw Dziwisz se narodil 27. dubna 1939 v Rabě Wyżné (Raba Wyżna). Po složení maturity na všeobecném gymnáziu v Nowyn Targu vstoupil roku 1957 do Vyššího duchovního semináře v Krakově, kde roku 1963 přijal kněžské svěcení z rukou biskupa Karola Wojtyly. Po dvouleté pastorační službě (1963-1965) v Makowie Podhalańskim, kde byl kaplanem, pokračoval ve studiích na teologické fakultě v Krakově, kde získal licenciát v oboru liturgika (r. 1967). Na téže fakultě získal v roce 1981 doktorát po obhajobě práce na téma Kult sv. Stanislava biskupa v Krakově do Tridentského koncilu.
V letech 1966-1978 byl P. Stanislav Dziwisz kaplanem kardinála Karola Wojtyly. Od chvíle volby Jana Pavla II. do posledních dní jeho pontifikátu (1978-2005) plnil funkci jeho osobního sekretáře. V roce 1998 byl jmenován titulárním biskupem San Leone a druhým prefektem Papežského domu. Biskupské svěcení přijal z rukou Jana Pavla II. 19. března 1998. O pět let později, v roce 2003, byl povýšen k hodnosti arcibiskupa.
Arcibiskup Stanislaw Dziwicz se oficiálně ujme krakovské arcidiecéze 27. srpna. Na svátek apoštolů Petra a Pavla, 29. června ji přijme z rukou Benedikta XVI. pallium arcibiskupů metropolitů.

?Vracím se do rodné diecéze obohacen o zkušenost služby Svatému otci, abych se s nadějí a v duchu úplné důvěry v Boží milosrdenství ujal služby Božímu lidu na stolci sv. Stanislava...? píše v listu adresovaném věřícím krakovské arcidiecéze její nově jmenovaný metropolita. Děkuje zároveň kardinálu Franciszkovi Macharskému, který ? jak říká ? ?měl svůj podíl na dozrávání tohoto rozhodnutí.? Arcibiskup Dziwisz v listu krakovské arcidiecézi vyjadřuje přání "pokračovat v díle svých velkých předchůdců a v duchu věrnosti učení milovaného Jana Pavla II. a spolu s celou diecézí kráčet za Kristem, Vykupitelem člověka."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.