Italští biskupové na audienci u Benedikta XVI.

30.5.2005 

?Nehájíme jen nějaké katolické zájmy, nýbrž člověka, Božího tvora.?
To je jedno z ohniskových prohlášení Benedikta XVI. k italským biskupům, které přijal dnes dopoledne u příležitosti 54. valného shromáždění Italské biskupské konference. Obrana lidského života a ohniskové postavení rodiny: jsou hlavní dvě témata proslovu Svatého Otce. Petrův nástupce zdůraznil, že je povinností biskupů jako pastýřů osvěcovat a zdůvodňovat volbu katolíků v nadcházejícím refendu o zákonech týkajících se ?asistovaného plození?.
?Co se týká zákona o asistovaném plození, je vaše nasazení právě v jeho jasnosti a konkrétnosti znamením péče jako pravých dobrých pastýřů pro každou lidskou bytost, která nesmí být redukována na prostředek, neboť je vždy cílem, jak nás učí Pán Ježíš Kristus v evangeliu (aplaus). Jsem vám blízko slovem i modlitbou a tím, že důvěřují ve světlo a milost Ducha svatého, který působí ve svědomích a v srdcích. A zde přece nepracujeme pro katolické zájmy, nýbrž vždycky pro člověka kterého stvořil Bůh. Tatáž péče o pravé dobro člověka ? zdůraznil Benedikt XVI.- se vyjadřuje péčí o chudé, které máme mezi sebou: o nemocné, o přistěhovalce, o národy decimované nemocemi a válkami?.
Na to pokračoval Kristův náměstek mocnou výzvou na podporu rodiny, která je ohrožována novými bohatci:
?Ke křehkosti a - bohužel ? vnitřní nestálosti mnoha manželských svazků se totiž druží tendence rozšířená ve společnosti a v kultuře, popírat a potírat jedinečný charakter poslání vlastní rodiny, založené na manželství mezi mužem a ženou. A právě proto ? pokračoval Svatý Otec - je třeba chválit nasazení italské církve ve prospěch manželské instituce zvláště požadavkem zvláštních opatření, jež by pomáhala mladým rodinám?. Neopomenul také podtrhnout katolický přínos do kulturní italské debaty:
?Žádám vás, abyste pokračovali v práci, kterou jste započali, aby hlas katolíků byl stále přítomen v italské kulturní debatě a ještě více, aby se posilily schopnosti rozumně vypracovat ve světle víry mnohé otázky, které vyvstávají v různých prostředích vědění a při velkých životních rozhodnutích?.
Nato poukázal na nutnost ?probudit v mladých lidech úmysl věřit s církví a svěřit se víře?. Mladé generace musí cítit, že je církev miluje.
V závěru se pak Benedikt XVI. zaměřil na situaci církve v Itálii a mluvil o jistém racionalismu, který se snaží vytlačovat náboženské prvky na okraj společnosti. Avšak církev v Itálii se může opírat o kapilární přítomnost na celém uzemí, o vitalitu farností a nových církevních hnutí.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.