Národní eucharistický kongres v Bari

28.5.2005 

XXIV. Národní eucharistický kongres v Bari, jehož tématem je ?Bez neděle nemůžeme žít?, vstoupil do předposledního dne, který je zaměřený na rodinu a na misie. Zítra dopoledne bude Kongres ukončen mší svatou, které bude předsedat Benedikt XVI. Více nám o dění v Bari poví redaktor našeho rozhlasu, Fabrizio Mastrofini:

Dnes dopoledne jsme v Bari prožili velikou slavnost, slavnost rodiny, která sjednocuje témata Eucharistického Kongresu a dává pochopit smysl cesty italské církve a období, které uplynulo od Eucharistického kongresu v Bologni 1997 do dnešního Eucharistického kongresu v Bari.
Neděle a rodina, řekl ve své promluvě mons. Giuseppe Betori, generální sekretář biskupské konference, ukazují, že z jedné strany je důležité téma mezilidských vztahů a z druhé strany je třeba myslet na prostředí, kde se tyto mezilidské vztahy odehrávají. Před společností, v níž trávení volného času je ve znamení konzumismu a nezájmu o duchovní realitu, ukazuje italská církev, že je třeba změnit životní styl, který prospěje plnému rozvoji společnosti.
Ukázaly to tisíce lidí, kteří se dnes dopoledne sešly v hlavním stanu na výstavišti, mezi kterými byly rodiny, mladí, kněží řeholníci a řeholnice, kardinálové, arcibiskupové a biskupové, aby společně oslavili slavnost rodiny. Velmi příznivě byl přijatý přípěvek kardinála Dionigi Tettamanziho, milánského arcibiskupa, který hned na začátku své úvahy zdůraznil, že rodina je základní buňkou společnosti i církve. ?Vaše opravdová svoboda spočívá v přijetí Krista, v přijetí rodinného života. ? Ježíš vás vede a oslovuje vás? ? uvedl dále kardinál Tettamanzi.
Zítra přijede do Bari Benedikt XVI., aby v 10 hodin slavnou mší svatou ukončil Italský Národní eucharistický kongres.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.