Každý den umírá 24 tisíc dětí

27.5.2005 

Obavy nad dosažením milenijních cílů v boji s chudobou vyjádřil v Berlíně kardinál Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga. Arcibiskup z Tegucigalpy upozornil, že problémy se vůbec nezmenšují. Chudoba oslabuje demokracii, má vliv na šíření násilí, terorismu a drog. Narkotika jsou jediným produktem Latinské Ameriky, za který se dobře platí, řekl honduraský kardinál. V 46 zemích světa je dnes více chudých než v roce 1990, dodal honduraský kardinál. Za skandální označil skutečnost, že světě umírá každý den 24 tisíc dětí.
Kardinál Rodríguez Maradiaga přijel do Německa spolu s dalšími biskupy z Afriky, latinské Ameriky a Indie. Na své cestě po Evropě chtějí apelovat na vlády rozvinutých zemí, aby se angažovaly do boje s chudobou v zemích třetího světa.
Biskupové z jižní části světa navrhují vytvořit organizaci rozvoje a zrušit tržní bariéry. Vyzývají také k prominutí dalších dluhů a zvýšení pomoci. V čele delegace přijaté kancléřem Schröderem stál předseda německého episkopátu, kardinál Karl Lehmann. Kromě již zmíněného kardinála Rodrígueze Maradiagy z Hondurasu, se setkání zúčastnil indický kardinál Telesphore Toppo a biskup Álvaro Ramazzini z Guatemaly.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.