Nemáme světskou moc, máme otvírat dveře Kristu

21.5.2005 

?Nepracujeme pro moc, ale abychom otvírali Kristu cesty ve světě,? s těmito slovy se Benedikt XVI. obrátil k zaměstnancům Vatikánského státního sekretariátu, v čele s kardinálem státním sekretářem, Angelem Sodanem.

V srdečné atmosféře a s patra promlouval Benedikt XVI. ke svým nejbližším spolupracovníkům při dnešní audienci v papežské soukromé knihovně. ?Pro Svatý Stolec je velkou ctí, že tak malá skupina lidí vykonává ohromnou práci pro celou obecnou církev. Velká práce, kterou dělá tak nevelký počet osob ? dodal ? ukazuje vytrvalost a nasazení, s jakým pracují.? Svatý otec dále řekl:

?Nepracujeme, abychom obhajovali svou moc. Nemáme moc světskou, sekulární. Nepracuje pro prestiž, nepracujeme pro rozvoj nějaké firmy nebo něčeho podobného. Ve skutečnosti pracujeme pro to, aby cesty světa byla otevřeny pro Krista. Celá naše práce, se všemi odvětvími, v posledku slouží tomu, aby jeho evangelium a s ním radost z Vykoupení, mohly přicházet do světa.?

?Snažme se pracovat v jednotě, vytvářet apoštolské večeřadlo, kolem Petrova nástupce,? přivítal Benedikta XVI. kardinál státní sekretář, Angelo Sodano. Ve svém pozdravu položil důraz na poslání Svatého otce šířit evangelium v dnešním světě. Právě na tomto jeho úsilí spolupracují také obě sekce Státního sekretariátu. ?Snažíme se vykonávat svou službu s metodičností včel, které vidíme na znaku papeže Barberiniho, Urbana VIII, na mnoha místech v apoštolském paláci i v Bazilice sv. Petra.?
Na závěr kardinál Sodano připomněl text kardinála Josepha Ratzingera o ?kráse katolické liturgie a o radosti vyjádřené posvátným zpěvem v křesťanském společenství.? V této studii Benedikt XVI. citoval poetický obraz kosmu vyjádřený ve větě Ghándího: ?V moři jsou ryby, které mlčí; na zemi jsou zvířata, která křičí a lidé, kteří mluví; na nebi jsou ptáci, kteří zpívají.? A kardinál Sodano parafrázoval: My, na státním sekretariátu ?když je to potřeba, budeme se snažit mlčet, když je potřeba, budeme mluvit, ale vždycky budeme zpívat hymnus díkuvzdání Bohu, že čest, že nám dovoluje pracovat pro Svou Svatou Církev.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.