Zapojte do misijní práce malé laické komunity

21.5.2005 

Benedikt XVI. přijal rwandské biskupy na závěr jejich návštěvy ad Limina apostolorum. V poselství, které jim při té příležitosti předal, vyzývá k obnovení Rwandy na hodnotách přátelství, na pravdě a spravedlnosti. Křesťané jsou povoláni, aby v stáli v první linii jako nositelé evangelijních hodnot v celé společnosti.

Benedikt XVI. připomíná v poselství rwandským biskupům těžkou zkoušku, kterou jejich země prošla v roce 1994. Biskupové mají odstraňovat zranění svého národa po hrůzné genocidě skrze svou apoštolskou práci. Ta má být založena na přímé pomoci i na zapojení malých laických komunit do misijní práce.

?Chci povzbudit kněze a věřící ? pokračoval Svatý otec ? aby zůstali pevní ve víře, aby zachovali naději, kterou dává Zmrtvýchvstalý Kristus, aby překonali každé pokušení malomyslnosti.? V této perspektivě Benedikt XVI. vyzývá věřící, aby na sebe brali odpovědnost v různých oblastech života společnosti, zvláště v politice a v ekonomii. Tak budou mít příležitost uplatnit morální principy v duchu sociálního učení církve.

V závěru se Papež s uznáním zmínil o mladých lidech, kteří jsou nadějí na lepší budoucnost země, a obrátil pozornost k formaci kněží. Vyzval biskupy, aby se zajímali o život svých kněží, kteří mají být důvěryhodnými svědky Slova, jež hlásají. Svatý otec nakonec vyzval věřící i pastýře, aby tvořili ?společenství upřímné a vzájemné lásky? a ?s nasazením pracovali pro autentické smíření? ve své zemi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.