Kašubové přivezli papeži k svátku obří knihu

4.11.2003 

Dnes, v den liturgické památky sv. Karla Boromejského slaví svůj svátek také Jan Pavel II., občanským jménem Karol Wojtyla. Oba však spojuje více než křestní jméno. Oba, každý ve své době, navázali s ohromným osobním nasazením na učení dvou nejdůležitějších novověkých koncilů: Tridentského koncilu a Druhého vatikánského koncilu. Svůj sváteční den dnes Svatý otec oslavil při obědě se svými nejbližšími spolupracovníky a v podvečer pozdravil své krajany, kteří se v aule Pavla VI. sešli k poslechu jeho básní.

Netradiční dar předali Svatému otci z kašubské oblasti na severu Polska: přivezli do Říma jubilejní knihu, která váží 30 kilogramů. Obsahuje více než 200 kreseb, které pro Jana Pavla II. namalovali děti.

Letos v květnu proběhl v Pucku papežský den pucké země, v jehož rámci proběhla výtvarná soutěž pro děti. Nejlepší práce byly vystaveny, ale u toho se neskončilo. Obrázky byly zároveň přáním pro Svatého otce, proto se hledal způsob, jak by mohly dojít k adresátovi. Tak vznikla idea jubilejní knihy. Nejzajímavější práce byly nalepeny na listy o rozměrech 100x70 cm a spojeny v knihu, vážící více než 30 kg.

Dalším darem, který Kašubové Svatému otci připravili k svátku je překlad "Římského triptychu" do kašubštiny.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.