Nedejte se pokoušet logikou kariéry a moci

20.5.2005 

Posílení vztahu mezi místními a církvemi a Svatým Stolcem bylo tématem promluvy Benedikta XVI. k členům Papežské církevní akademie. Svatý otec dnes v Sále konzistoře přijal budoucí církevní diplomaty.

?Vezměte za svou starost pěstovat dva konstitutivní a komplementární výměry církve: společenství a poslání, jednota a evangelizační napětí. Pohybu směrem k centru a srdci církve musí odpovídat odvážný tah, který vás povede svědčit do místních církví o pokladu pravdy a milosti, který Kristus svěřil Petrovi a jeho Nástupcům.?

Tyto dimenze, pokračoval Benedikt XVI., dobře ukazují apoštolové Petr a Pavel. Po dobu vašeho studia na Akademii se snažte stát ?Římany v eklesiálním smyslu?, věrní Petrovu nástupci, i misijnímu nadšení sv. Pavla. ? povzbuzoval Svatý otec budoucí církevní diplomaty.
Připomněl také, že svědectví jeho předchůdce, Jana Pavla II., vyvolalo široký ohlas mezi nekřesťany. ?Kde je Kristus hlásán důslednou ryzostí života, promlouvá k srdcím všech, i k bratřím jiných náboženských tradic:

?Kristus člověku nic nebere, ale dává plnost život, radosti a naděje. Také vy jste povolání, abyste ukazovali důvody této naděje v různých situacích, do kterých vás Boží Prozřetelnost zavede.?

Benedikt XVI. připomněl kvality, který by dobrému vatikánskému diplomatovi neměly chybět: samozřejmě dobrá kulturní připravenost, ale to nestačí. Základním cílem je totiž svatost a příkladný kněžský život. A papež uzavírá napomenutím: ?Nedejte se nikdy pokoušet logikou kariéry a moci.?

Papežská církevní akademie, kdysi nazývaná Papežská akademie církevních šlechticů, byla založena v roce 1701 papežem Klementem XI. Na diplomatickou dráhu ve službách Svatého stolce připravuje mladé kněze, absolventy církevního práva. Statuta akademie byla mnohokrát reformována, naposled Lvem XIII. v roce 1879.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.