Eucharistie je velkou školou pokoje

19.5.2005 

Pokoj a liturgie ? cesta hledání. Tak byl nazván mezinárodní seminář, který probíhá ve Vatikánu, pod patronátem Papežské rady Iustitia et Pax a Papežského institutu sv. Anselma. Cílem semináře je prohloubit spojení mezi liturgickými slavnostmi a společenskou a politickou angažovaností křesťanů.

?Rozbitý obraz našeho světa, který vstoupil do nového tisíciletí s vidinou terorismu a tragédií války, více než jindy vyzývá křesťany, aby prožívali eucharistii jako velkou školu pokoje, v níž se formují lidé, kteří se na různých úrovních angažují v sociální, kulturní a politické oblasti za rozvoj dialogu a společenství.? ? tato slova z Listu Jana Pavla II. ?Mane nobiscum Domine? připomněl v úvodu semináře kardinál Renato Martino. Zvláštní pozdrav zaslal účastníkům také Benedikt XVI. Popřál jim, aby ?kontemplace Ježíše, Knížete Pokoje, probouzela stále větší angažovanost pro šíření universálních hodnot spravedlnosti, solidarity a úcty k právům všech lidí.?

První den semináře se zaměřil především na rostoucí propast mezi liturgií a životem. Zaznělo mimo jiné, že dar pokoje, který v eucharistii obětuje Kristus, často není nesen věřícími do jejich každodennosti. Vatikánský seminář ?Pokoj a liturgie ? cesta hledání? skončí 20. května.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.