Zlo může překonat jedině odpuštění

19.5.2005 

Od 17:30 se Benedikt XVI. účastnil veřejného promítání filmu ?Karol, člověk, který se stal Papežem? v Aule Pavla VI. Film natočil pro italskou televizní stanici Mediaset režisér Giacomo Battiato. Za literární předlohu posloužila kniha Gian Franca Svidercoschiho. Ilustruje mládí Karla Wojtyly za německé okupace, jeho cestu ke kněžství až po zvolení na Petrův Stolec. V hlavní roli se představil polský herec Piotr Adamczyk.

Po skončení filmu se ujal slova Benedikt XVI. Ve svém projevu se vrátil k nacistické okupaci Polska, ke zločinům, které - jak řekl ? ukazují všechno zlo, jež v sobě nesla nacistická ideologie.?

?Dnešní projekce proběhla jen několik dnů po 60. výročí konce II. světové války ? pokračoval Svatý otec. 8. května 1945 skončila nezměrná tragédie, která rozsévala po Evropě a po celém světě destrukci a smrt v dosud nepoznané míře. Před deseti lety Jan Pavel II. napsal, že II. světová válka se dnes ještě jasněji jeví jako ?sebevražda lidstva.? ? připomněl Benedikt XVI. A dodal: Pokaždé, když totalizující ideologie šlape po člověku, je vážně ohroženo celé lidstvo. Vzpomínky nesmějí v běhu času vyblednout. Pro nás i pro budoucí generaci mají být přísnou lekcí. Máme povinnost připomínat zvláště mladým lidem, k jak neslýchanému násilí může vést pohrdání člověkem a porušování jeho práv,? řekl ve svém projevu Svatý otec.

?Jak nečíst ve světle plánu Boží Prozřetelnosti skutečnost, že na Petrově stolci vystřídal polského papeže občan oné země, Německa, kde nacistický režim mohl tak zhoubně zapustit kořeny a zaútočit pak na sousední národy a mezi nimi zvláště na Polsko? - říká Benedikt XVI.
Papež dále připomněl, že on i jeho předchůdce ? třebaže na jiných stranách fronty a za jiné situace - zakusili barbarství války. Citoval slova Polských biskupů, kteří v posledních dnech II. Vatikánského koncilu předali svým německým kolegům dopis, v němž stála slavná věta: ?Odpouštíme a prosíme o odpuštění.? Zlo může překonat jedině odpuštění ? zdůraznil Benedikt XVI. ?Společné a upřímné odsouzení nacismu, stejně jako ateistického komunismu, ať je pro všechny výzvou k tomu, aby na odpuštění budovali smíření a pokoj.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.