Evropská duše potřebuje křesťanství

19.5.2005 

O rozhodující roli křesťanství pro Evropskou duši hovořil Benedikt XVI. v promluvě k novému velvyslanci Makedonie. Pověřovací listiny předal ve Vatikánu Bartoloměj Kajtazi.

Svatý otec ve své promluvě připomněl návštěvy pravidelné makedonské delegace, která tradičně přijíždí na oslavy sv. Cyrila a Metoděje. Tito spolupatroni Evropy přeložili do jazyka Slovanů biblické a teologické texty. Před křesťany našeho kontinentu dnes stojí podobný úkol ? totiž přinášet světlo Zjevení. Benedikt XVI. vyjádřil Makedonii uznání za úsilí o pokoj a smíření, které může být příkladem i pro další balkánské národy. Připomněl dále nutnost dialogu mezi kulturami. Jedině skrze něj lze budovat vytouženou civilizaci lásky. Svatý otec zdůraznil význam školní výchovy a zvláště výuky náboženství, která pomáhá mladým lidem odkrývat plný význam lidské existence. Podpořil také záměr vlády zajistit výuku náboženství na základních školách. ?Evropa potřebuje balkánské národy a ony potřebují Evropu,? citoval papež výrok Jana Pavla II.

39-ti letý Bartoloměj Kajtazi ve svém projevu zdůraznil úsilí své země vstoupit do rodiny evropských národů. Hovořil o snahách vlády zajistit pokojné soužití všech etnických a konfesních skupin na území Makedonie. Připomněl misijní činnost, kterou na území dnešní Makedonie zahájil už sv. Pavel, a postavu slavné krajanky, bl. Matky Terezy z Kalkaty. Navzdory mnoha obtížím Makedonie dodnes zachovala věrnost evangelijnímu poselství, řekl nový velvyslanec.

Makedonie získala nezávislost roku 1991. Má něco málo přes dva miliony obyvatel, z nichž 54% jsou pravoslavní a 30% sunnitští muslimové. Katolíků je pouze 15 tisíc. Rozděleni jsou do dvou diecézí a 7 farností.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.