V Asii vzniklo Sdružení rektorů poutních chrámů

3.11.2003 

Rektoři poutních chrámů v Asii se rozhodli založit sdružení na národní i kontinentální úrovni za cílem účinněji přispět k evangelizaci kontinentu skrze specifickou misi svatyní. Vyhlašuje to deklarace nazvaná "Naše putování ke světlu", publikovaná na závěr tohoto prvního asijského setkání rektorů poutních chrámů, které bylo v hlavním městě Filipín od 21. do 25. října.

Setkání, jehož se zúčastnili představitelé 51 svatyní 14 asijských národů (Filipíny, Bangladéš, Indie, Indonésie, Japonsko, Kazachstán, Korea, Macao, Malajsie, Pákistán, Srí Lanka, Tchaj-wan, Thajsko a Vietnam) ukázalo velikou vitalitu asijských poutních chrámů nejen pro katolickou komunitu, ale i pro příslušníky jiných vyznání.

"Poutní chrám: místo přijetí a setkání", bylo tématem shromáždění, které organizovala Papežská rada pro pastoraci emigrantů a cestujících spolu s Komisí pro pastoraci putujících biskupské konference Filipín.

Pro sekretáře Papežské komise pro pastoraci emigrantů a cestujících, arcibiskupa Agostina Marchetta, "přijetí" a "setkání" jsou termíny, které charakterizují význam asijských poutních chrámů, který je dán tím, že přijímají množství lidí, včetně věřících jiných vyznání, a to, že "jsou příležitostí ke vzájemné výměně darů je staví do první linie evangelizace kontinentu."

Ve svém závěrečném prohlášení vyjadřují rektoři svůj úmysl zkoumat nesmírné možnosti inkulturace a dialogu, které pramení z poutí, setkání, liturgických slavností, lidové zbožnosti, charitní služby včetně vlastní architektury církví a svatyní. "Chceme využít možnosti otevřít se velikým horizontům dialogu mezi kulturami a s lidmi jiných vyznání s pevnou nadějí dojít k autentickému zjevení Krista," zdůraznili rektoři asijských poutních chrámů.

Druhý kongres rektorů asijských poutních chrámů se připravuje v Kazachstánu na rok 2005.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.