Papežský pozdrav účastníkům summitu Rady Evropy

17.5.2005 

Benedikt XVI. zaslal pozdrav účastníkům III. summitu Rady Evropy. Vysocí představitelé 46 členských zemí a pěti se statutem pozorovatele zasedá ve Varšavě. Setkání se účastní vatikánský sekretář pro vztahy se státy, arcibiskup Giovanni Lajolo:

?Mám tu čest předat všem přítomným srdečné pozdravy od nového papeže, Benedikta XVI., který volbou svého jména chtěl připomenout jednoho z velkých architektů evropské civilizace? ? řekl arcibiskup Lajolo. Vatikánský reprezentant připomněl Jana Pavla II. a jeho úsilí, aby Evropa dostála své historické identitě. ?Velmi mě těší, že mohu vzpomínat na tuto velkou a milou osobnost tady, v jeho polské vlasti.?

Arcibiskup Lajolo zdůraznil, že pro Svatý Stolec je velmi důležitá evropská jednota. Tu ale není možné budovat bez úcty k určitým základním hodnotám. ?Jde v první řadě o šíření vědomí o lidské důstojnosti a základních lidských právech a zvláště také o svobodu svědomí a vyznání. Za druhé - o uskutečňování společného dobra v duchu solidarity. A za třetí ? o úctu k národní a kulturní identitě,? uvedl vatikánský legát na varšavském summitu Rady Evropy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.