Křesťané ve Svaté zemi slavili ve Večeřadle

16.5.2005 

K oslavám Letnic se křesťané ve Svaté zemi scházejí ve večeřadle, na místě, kde podle tradice došlo k sestoupení Ducha Svatého na apoštoly. Z Jeruzaléma telefonuje zpravodaj polské sekce našeho rozhlasu, Ryszard Montusiewicz:

?V Jeruzalémě začaly oslavy Seslání Ducha Svatého 14. května večer. Obřady vigilie se slavily v bazilice Smrti P. Marie na hoře Sion, nedaleko apoštolského Večeřadla. V mnoha kaplích a klášterech se o vigilii shromáždila místní církevní společenství i zahraniční poutníci. Od rána navštěvovali Večeřadlo na hoře Sion poutníci a arabští katolíci. V historickém Večeřadle, kde Duch Svatý sestoupil na apoštoly, se mohli křesťané shromáždit na oficiální modlitbě až po poledni. S tradiční poutí přišli františkáni z Kustodie Svaté země. Nešporám předsedal kustod, O. Pierbattista Pizzaballa.

Ve středověku Večeřadlo patřilo františkánům. Po polovině 16. století se tohoto svatého místa zmocnili muslimové. Od roku 1948 Večeřadlo patří izraelskému státu. Kustod Svaté země nicméně má i nadále titul ?kvardián Svatého Sionu? a františkáni usilují o to, aby se mohli do svého prvotního sídla vrátit.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.