Benedikt XVI. se setkal s římským klérem

13.5.2005 

Promluvu Benedikta XVI. ke kněžím a jáhnům římské diecéze najdete v plném znění ZDE Po papežské promluvě se přihlásilo s dotazy a komentáři 20 kněží a jeden trvalý jáhen. V jejich slovech vedle projevů lásky a povzbudivých slov zazněly otázky ohledně života farností, situace rozvedených, ekumenického dialogu a situace v chudých zemích, zvláště v Africe. Benedikt XVI. je pozorně vyslechl. Ve svých odpovědích hovořil zejména o universalismu Věčného města a jeho spojení s místními církvemi na celém světě, se zvláštní pozorností k africkému kontinentu. Mimo jiné řekl:

?Afrika je kontinentem ohromných možností, ohromné velkorysosti ze strany jejích obyvatel, jejichž víra je živá a strhující. Musíme ale přiznat, že Evropa vyváží všechno, bohužel nejen víru v Krista, ale také a především všechny neřesti. Vyvezla korupci i násilí, které nyní devastuje Afriku. Pokračuje se v obchodování se zbraněmi. Zneužívají se poklady této země. O to víc my křesťané musíme udělat všechno proto, aby přišla víra a s vírou také síla odolat těmto neřestem.?

Benedikt XVI. uzavřel za potlesku římských kněží svůj projev slovy povzbuzujícími k hlásání Krista všem lidem.

?Jestliže jsem našli Pána, jestliže pro mě je Pán světlem a radostí mého života, takže víme, jak žít, pokud je to tak, víme také, že druhému, který Krista nenašel, chybí něco zásadního. Je naší povinností nabídnout mu tuto zásadní skutečnost. Pak nechme na vedení Ducha Svatého a na svobodě každého jednotlivce, co se bude dít dál. Ale pokud jsme přesvědčeni, že jsem učinili zkušenost, že bez Krista není život úplný, jsme také přesvědčení, že nikomu neubližujeme, když mu ukazujeme Krista a nabízíme mu možnost najít radost, najít život.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.