Když zmizí transcendentní nároky člověk se stává věcí

10.5.2005 

Použití síly v řešení konfliktů musí být až poslední možností. Hlavním úkolem OSN je mír mezi národy. Stálý pozorovatel Svatého Stolce v New Yorku to řekl ve svém projevu u příležitosti 60. výročí konce II. Světové války.

Arcibiskup Celestino Migliore ve svém vystoupení na 59. plenárním zasedání OSN označil II. světovou válku za ?nejhorší z globálních katastrof, které učinily z 20 století jedno z nejtrpčích, jaké lidstvo zažilo.? ?Kořenem? tohoto konfliktu, připomíná mons. Migliore, byla ?oslava státu, rasy, hrdé soběstačnosti lidstva, založené na manipulaci vědy, technologie a síly.? Když úkolem zákona přestane být uplatňování spravedlnosti, ?člověk ztrácí z dohledu transcendentní nároky a velmi rychle snižuje sebe sama i ostatní na předmět, na číslo.?

Pokud jde o užití ozbrojené síly arcibiskup Migliore dodává: ?Pokud připouštíme, že za jistých okolností, v omezené míře a pod kontrolou, může být užití síly nebytné, aby byla zajištěna odpovědná ochrana každého státu a mezinárodního společenství, je třeba také být realisty v posuzování, kdy je možné jednat o míru, a nasadit všechny síly, aby k těmto jednáním došlo.? Globální mír a bezpečnost ale může nastat jedině tehdy, když mezinárodní společenství bude respektovat lidský život a jeho důstojnost, zasadí se o sociální a ekonomický rozvoj všech zemí a všech lidí.

Připomínka 60. výročí konce II. světové války ? uzavřel arcibiskup Migliore ? je příležitostí, abychom si připomněli prvé důvody existence Spojených národů: přestože se dnes angažují v různých oblastech, pravým ?sine qua non? existence této organizace je mír mezi národy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.