Evropu ohrožuje krátkozrakost národních zájmů

9.5.2005 

Po celé Evropě probíhají oslavy 60. výročí konce II. světové války. Do Moskvy se sjela šedesátka politických představitelů z celého světa. Oběti válečných tragédií dnes připomněl na plenárním zasedání Evropského parlamentu jeho předseda, Josep Borrell. Oslavy doprovází řada kulturních akcí a vědeckých konferencí.

Zároveň dnes uplynulo 55 let od chvíle, kdy Robert Schumann, tehdy francouzský ministr zahraničí, předložil návrh, který měl zajistit pokojný rozvoj Starého kontinentu. Jeho idea evropské spolupráce se postupně změnila v integraci. Jak Schumann navrhoval ? pokoj a stabilitu nejlépe zaručí koordinovaná spolupráce. V jakém stádiu je tato spolupráce jsme se zeptali místopředsedy Evropského parlamentu, Luigi Cocilova:

?Zdá se, že evropské vlády si už natolik zvykly na život s výhodami, které přináší Unie, že začínají ignorovat její vnitřní dynamiku a hledí si spíš egoisticky špatně pochopených tzv. národních zájmů. Jinými slovy jde o některé problémy a omezení, které vyplynula na povrh z jednání o ústavním dokumentu. Z toho pak plyne nebezpečí ztráty kontaktu s evropským veřejným míněním, které je často zahlceno krátkozrakými problémy národních vlád, jež v mnoha evropských zemích rozsévají rozpory. Ty ale, jak jsem řekl, jsou často projevem vlastní krátkozrakosti a neschopnosti reagovat na tzv. globalizaci. S významem Evropské unie je to podobně jako se svobodou. Oceněna je pouze, když hrozí její ztráta.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.