Benedikt XVI. pozitivně překvapil francouzské protestanty

9.5.2005 

Francouzští protestanti ocenili pozvání k dalšímu ekumenickému dialogu, které jim adresoval Benedikt XVI. Papež napsal zvláštní poselství účastníkům národního synodu Reformované církve, což je nejpočetnější protestantské společenství ve Francii, čítající 350 tisíc věřících. List přečetl na setkání v Aix-en-Provence katolický arcibiskup tohoto města, Claude Feidt. Svatý otec v něm připomíná, že základní výzvou pro každého křesťana je směřování všech kristových učedníků k jednotě. Popřál dále členům synodu, aby byli skutečnými hlasateli a svědky evangelia.

Slova Benedikta XVI. byla přijata jako pozitivní překvapení: ?Je to poprvé, co náš synod dostal list toho druhu? ? řekl předseda Národní rady francouzské reformované církve, pastor Marcel Manoël. Dodal, že papež mluví výrazně o adresátech listu jako o církvi, což je znamení sblížení. Doposud totiž protestantské kruhy považovaly kardinála Ratzingera za osobu, která v katolickém prostředí brzdí uznání jiných křesťanských komunit za církve. S jejich odporem se setkal především dokument Kongregace pro nauku víry ?Dominus Iesus?, z roku 2000, ve kterém se připomínají mimo jiné nedostatky eklesiality v křesťanských společenstvích, které nejsou v plné jednotě s Římem.

?Oceňujeme, že toto poselství napsal někdo, kdo se považuje za našeho bratra a spojuje se s námi v modlitbě? ? uvedl pastor Manoël. Zároveň připomněl, že Benedikt XVI. jako Němec dobře rozumí protestantským církvím.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.