Švýcarští gardisti dnes přísahali

6.5.2005 

Benedikt XVI. dnes dopoledne přijal na audienci švýcarské gardisty a jejich půříbuzné. Odpoledne se pak na nádvoří sv. Damasa konala přísaha rekrutů. Pevnost v katolické víře, přesvědčený a přesvědčivý styl křesťanského života, neochvějná věrnost a hluboká láska k církvi i Kristovu Náměstku, vytrvalost v malých i velkých úkolech každodenní služby, odvaha a pokora ? to jsou některé ideály Švýcarské gardy, které Svatý otec připomněl.

?Od prvních hodin mého pontifikátu, stojíte věrně po mém boku, s velkou pohotovostí a vytrvalostí.? ? děkoval Benedikt XVI. gardistům.
?V osobě Papeže sloužíte celé církvi... Když vás vidím, drazí přátelé, znovu se mi vybavuje to, co jsem řekl při liturgické slavnosti zahájení pontifikátu: ?Církev je živá, církev je mladá, nese v sobě budoucnost světa a tedy i každému z vás ukazuje cestu k budoucnosti.? Několik slov k přísaze spojené s pradávným obřadem plným duchovních obsahů nám poví kaplan švýcarských gardistů, Alois Jele:

?Každá přísaha, jako taková, je náboženským aktem, protože při ní vzýváme jméno boží, Bůh se bere za svědka toho, co říkáme. Také gardisté vzávají Boha jako svědka svého slibu sloužit věrně Svatému otci a bude-li to nutné obětovat svůj život v obraně osoby Svatého otce. Také naše motto vysvětluje, v jakém duchu se dáváme vést. Je to citát ze sv. Jana: ?Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo dá život za své přátele.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.