Rómové slaví osmé výročí blahořečení

5.5.2005 

Společenství Rómů a Sintů se dnes odpoledne sešlo na prostranství svatyně Divino Amore na ulici Ardeatina, nedaleko Říma. Důvodů tohoto setkání je více. Jedním je vzpomínka na Jana Pavla II., který za svého pontifikátu usiloval o rehabilitaci Rómů, kteří byli rovněž oběti nacismu, a o jejich uvedení do světové společnosti.
Dalším důvodem je oslava osmého výročí blahořečení prvního Róma, Zeffirina Gimeneze Malla, blahořečeného 4. května 1997 právě papežem Janem Pavlem II. Blahoslavený Zeffirino, františkánský terciář a patřící do společenství sv. Vincenta, byl zabit ve svých 75 letech v aragonském Barbastro v roce 1936 během španělské občanské války za to, že bránil kněze, kterému hrozilo uvěznění spolu s dalšími bratry. ?Bl. Zeffirino ? řekl Jan Pavel II. při beatifikaci ? vedl prostý život. Jeho křesťanský život připomíná, že poselství záchrany nezná rasové či kulturní překážky, protože Ježíš je Spasitelem všech lidí?. Oslavy začaly Křížovou cestou a vyvrcholily mší svatou, při níž Rómové a Sinti obnovili nabídku svého života Kristu pro slávu Boží a službě bližnímu a uvítali srdečně nového papeže Benedikta XVI.
Tento kostel pod širým nebem u svatyně Divino Amore byl zasvěcen bl. Zeffirinovi v den slavnostního vysvěcení, 26. září 2004. Slavnost vedl Don Bruno Nicolini, který je v římské diecézi celý svůj život odpovědný za pastoraci Rómů.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.