Benedikt XVI. navštívil letní rezidenci v Castel Gandolfu

5.5.2005 

Dnes odpoledne Svatý otec poprvé navštívil papežskou letní rezidenci v Castel Gandolfu. Na místo dorazil kolem 16. hodiny. Na nádvoří apoštolského paláce pozdravil biskupa z Albana, mons. Marcella Semerara, místního duchovního správce, starostu a městskou radu, ale i zaměstnance papežské rezidence vedené doktorem Saveriem Petrillem, odpovědného za chod rezidence. Starosta Maurizio Colacchi přivítal papeže těmito slovy: ?Vítáme Benedikta XVI.? a dále pokračoval ? ?Svatý otče, město Castel Gandolfo je připraveno na Vaše budoucí pobyty. Vztah mezi městem a papežem od dávna charakterizuje silné pouto?. Městská rada bude vždy ?pevnou oporou? a uzavírá: ?Jsme nesmírně šťastni, že máme Vás, ?universálního občana?, v Castel Gandolfu poprvé a prosíme o Vaše otcovské požehnání?.
Po pozdravech následovala prohlídka paláce a kolem 17. hodiny z okna apoštolského paláce pozdravil věřící, kterým udělil požehnání. Podíval se na zahrady a kolem 19.hodiny se vrátil vrtulníkem zpět do Vatikánu. U telefonu máme vedoucího papežské rezidence, doktora Saveria Petrilla:

Co znamená pro obyvatelé Castel Gandolfa tato návštěva?

Je to radostná příležitost, jak uvítat nového papeže, našeho nejvýznamnějšího obyvatele, který po období smutku a očekávání přichází navštívit a ?znovuotevřít? svou rezidenci. Pamatuji si, že i papežové Jan XXIII. a Jan Pavel II. přišli do Castel Gandolfa pár dní po volbách.

Můžete nám popsat papežskou rezidenci?

Architektura paláce působí přísným dojmem. Stojí na vyvýšenině, odkud se dohlédne až k moři, do Říma a je krásný pohled na jezero Albano. Rozlehlá zelená prostranství a zahrady italského stylu tento komplex krásně oživují.

Jaká je v krátkosti historie papežské rezidence?

Rezidence stojí na rozvalinách vily císaře Domiciána. Ve středověku ji zde postavila rodina Gandolfi. Byla to malá čtvercová pevnost, s vysokými zdmi s cimbuřím, které se později zmocnil rod Savelli. V roce 1604 pevnost přešla do rukou Svatého stolce. Urban VIII. zvolil Castel Gandolfo za papežskou letní rezidenci. Papež Benedikt XVI. bude již 15. papežem, který v Castel Gandolfu bude pobývat.

Co se podle vás papežům na Castel Gandolfu nejvíce líbí?

Myslím, že to je především pokoj, který dovoluje pracovat a meditovat daleko od uspěchaného městského života. Již papež Benedikt XIV. Lambertini v jednom listu kardinálu Alberonimu napsal, že pobyt v Castel Gandolfu přináší klid jeho duši. Pak je všem známo, že většinu děl Jan Pavel II. napsal, nebo o nich přemýšlel, právě zde.

U této příležitosti mons. Capovilla vzpomíná na první návštěvu papeže Jana XXIII. v papežské rezidenci.

Papež Jan XXIII. navštívil poprvé papežskou rezidenci 21. listopadu 1958. Datum nebylo náhodné: v Benátkách ? vzpomíná mons. Loris Capovilla, sekretář papeže Roncalli ? kde byl patriarchou, se slaví den Matky Boží jako Madonna della Salute. ?Na cestu jsme se vydali autem ? dodává mons. Capovilla ? . Hned po vstupu do domu chtěl navštívit pokoj, kde zemřel jeho předchůdce, papež Pius XII. Posléze z balkonu pozdravil věřící. U této příležitosti připomněl Pia XII., kterého Benedikt XV. chtěl v roce 1922 v Římě v čele Kongregace pro evangelizaci národů?. ?Při návratu do Vatikánu ? říká mons. Capovilla ? byl papež velmi spokojen?.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.