Loňský rok byl pro novináře nejhorší za posledních 10 let

3.5.2005 

Pod patronátem UNESCO se už po 15. slaví 3. května Mezinárodní den svobody tisku. Jeho cílem je připomínat, že právo na informace patří mezi základní práva demokracie a podmínky pokojného soužití národů. V roce 2004 zahynulo ve službě 53 novinářů a dalších 19 zmizelo beze stop. Mezinárodní organizace ?Reportéři bez hranic?, která právě slaví 20 let existence, vydala zprávu o stavu svobody tisku v loňském roce. U našeho mikrofonu je místopředseda organizace, Eugenio Bonanata:

Podle statistických údajů byl rok 2004 nejhorší za posledních 10 let. Všechny negativní faktory narůstají: 907 novinářů bylo uvězněno, 1146 zažilo vyhrůžky, 622 sdělovacích prostředků bylo censurováno. Situace je mimořádně vážně.

Které země jsou z hlediska svobody tisku nejohroženější?

Irák, pokud jde o počet zabitých novinářů. Jinak je v Asii nejhorší situace v Bangladéši, na Filipínách a na Sri Lance. Celkově obtížná je situace v Africe. Pokud jde o Americký kontinent, nejhorší situace je nepochybně v Kolumbii.

Pak jsou tu země, ve kterých je obtížné rozlišit mezi informací a propagandou, které to jsou?

Především Severní Korea, dále Kuba a Čína. V těchto zemích není vůbec možné mluvit o novinařině v pravém slova smyslu. Jde pouze o glorifikaci vůdců, kteří mají v rukou moc. Totéž se děje například v Turkmenistánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.