Kdo ztrácí paměť, ztrácí i orientaci

2.5.2005 

Křesťanské církve v Německu vydaly společné prohlášení k 60. výročí konce II. Světové války. Představitelé všech křesťanských společenství deklarují, že chtějí být znovu ?velvyslanci míru a smíření?. Cestou ale není ztráta paměti. Víra v Boží milosrdenství umožňuje křesťanům přistupovat k vlastní bolestné historii upřímně. ?Kdo ztrácí paměť, ztrácí také orientaci? ? čteme v dokumentu představitelů německých křesťanů. Na válečné zločiny se nesmí zapomínat, ale je třeba učinit všechno, aby se nikdy nemohly opakovat, zdůrazňuje dokument.

Představitelé křesťanských církví a společenství zvláště upozorňují na skutečnost, že v poslední době se projevuje tendence stírat rozdíl mezi následky a příčinou teroru v době II. světové války. Samozřejmě existovaly různé formy odporu, přiznávají biskupové s odkazem na odvahu Dietricha Bonhoeffera, Bernharda Lichtenberga nebo členů skupiny ?Bílá růže?. Zároveň ale dodávají, že není možné ignorovat skutečné proporce. Připravenost čelit barbarství byla výjimečná, naopak normou ? a to i mezi křesťany ? bylo přivírání očí a tolerance zla.

V závěru prohlášení k 60. výročí konce II. světové války představitelé německých křesťanů připomínají všem Evropanům odpovědnost za řešení mezinárodních problémů v duchu práva a spravedlnosti, aby se tragická historie neopakovala.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.