Arcibiskup Kirkúku: Irák zažívá demokracii, jakou nikdy nepoznal

29.4.2005 

Drtivá většina iráckého Národního shromáždění včera odhlasovala důvěru nové vládě, sestavené premiérem Ibrahimem Jaafarim. Tiskové agentury dnes informují o nových explozích, které si v Bagdádu a blízkém Madaenu vyžádaly 20 životů a 70 raněných. Hovoří se také o výhruškách ze strany Zarkávího O komentář k posledním událostem jsme požádali arcibiskupa z Kirkúku, Luise Saka:

?Všichni jsme trpělivě čekali na sestavení vlády. Sledovali jsme celou debatu, byla to demokratická debata. Vystoupili v ní také dva křesťanští poslanci v Národním shromáždění. Přihlásili se s tím, že my křesťané máme jen jednoho ministra, ale měli bychom mít právo na dva! Skutečně prožíváme v Iráku demokracii, jakou jsme nikdy nepoznali! Je to zlepšení a je potřeba také připravovat lidi, aby byli schopni přijmout tento ?fenomén?, aby si znovu zvykli.... Minulý týden jsme se my, všichni katoličtí biskupové, sešli s prezidentem republiky. Byl opravdu velmi spokojen. Ve staré ústavě bylo o křesťanech řečeno, že jsou tolerováni, nyní už tento výraz neexistuje. Jsme právoplatní spoluobčané.?

Podpora vládě ukazuje k naději, na druhé straně pokračují násilné akce. Trvá tedy problém bezpečnosti?

?To samozřejmě! Nicméně nyní máme víc vojáků a policistů... Jsou tu teroristi, kteří přicházejí do Iráku ze sousedních zemí, muslimští fundamentalisté a členové strany Baath, kteří nás ruší. Ale nedá se to srovnávat se situací před třemi nebo čtyřmi měsíci...?

Jak prožívají tuto historickou fázi iráckých dějin křesťané?

?Také při zasedání Katolické biskupské konference v Bagdádu, jsme mluvili o společenské angažovanosti křesťanů. Nyní je potřeba připravit společný seznam k příštím volbám, jednat se všemi stranami, zahájit dialog s vládou. Všechno je otevřené, ale je na církvi, na episkopátu, aby se zachoval realisticky a v klidu a s odvahou připravoval budoucnost.?

Hovořil arcibiskup iráckého Kirkúku, mons. Louis Sako.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.