Benedikt XVI. pojede na Eucharistický kongres do Bari

29.4.2005 

První apoštolská cesta Benedikta XVI. se odehraje v Itálii. Vatikánský mluvčí, Joaquín Navarro-Valls, dnes potvrdil, že papež se v neděli 29. května zúčastní posledního dne 24. Národního eucharistického kongresu v Bari. V Itálii se toho dne slaví slavnost Těla a Krve Páně. U našeho mikrofonu je arcibiskup z Bari-Bitondo, Francesco Cacucci:

?Máme z toho obrovskou radost. Znovu pro nás zazněla slova, které Benedikt XVI. řekl den po svém zvolení, při mši svaté za obecnou církev. Zdůraznil, že letos má být slavnost Corpus Domini, Těla a Krve Páně, v církvi slavena se zvláštní pozorností.?

24. Národní eucharistický kongres má téma ?Bez neděle nemůžeme žít?, je to věta Abitenských mučedníků. Co znamená?

?Bez neděle nemůžeme žít?, to řekli, když je objevili, jak v neděli slaví eucharistii v domě jednoho laika, jistého Emerita. Byli pak uvězněni, odvezeni do Kartága, v dnešním Tunisku. Tam při výslechu odpověděli soudci Anolinovi, že nesou Svatá Písma v srdci a že identita křesťana je spojena se slavením neděle, protože je oslavou Ježíšovy smrti a vzkříšení.
Neděle má tedy pro křesťana hodnotu hlásání (annuncio). Odkazujeme při ní k události, ke které došlo v minulosti a která se odehrála jednou pro vždy, ale slavíme ji nyní, skrze svátost eucharistie a směřuje k neděli bez konce.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.