Evropská rada zamítla návrh rezoluce o eutanázii

28.4.2005 

Poslanci Evropské rady včera ve Štrasburku zamítli návrh rezoluce o eutanázii. 138 poslanců bylo proti a 26 souhlasilo.
Návrh švýcarského poslance Dicka Martyho, který byl zamítnut již v roce 2003 a 2004, byl po třech hodinách diskusí a 71 úpravách opět zamítnut. ?Aktivní či pasivní eutanázie je každodenní realitou a musíme se jí zabývat?, řekl Dick Marty a vysvětlil, že nechce ?eutanázii zlegalizovat, ale obrátit pozornost vlád na její ilegální provádění?. K poslancům, kteří stojí proti Dicku Martymu, patří Kevin McNamara z Velké Británie. Vyjádřil obavy z následků, které uvolnění eutanázie může vyvolat a zdůraznil, jak to je v rozporu s principy, které Evropská konvence o lidských právech zaručila.
Evropská rada je nejstarší politickou organizací kontinentu (r. 1949) a Evropská unie si ji velmi váží. Evropská rada, se svým celoevropským rozsahem, hájí práva člověka, jeho kulturní hodnoty a směry. Co toto ?ne? eutanázii znamená nám blíže vysvětlí president Papežské akademie Pro vita, mons. Elio Sgreccia:

Byl to pozitivní signál. Znamená to, že ještě v Evropě existuje respekt a chuť respektovat život smrtelně nemocných, život umírajícího. Samozřejmě musíme počítat s dalším nátlakem na schválení eutanázie a s podobnými nabídkami už proto, že v Evropě jsou státy, kde je eutanázie povolena. Úloha katolíků, věřících a všech, kteří respektují lidský život v pravém slova smyslu, je objasnit, že nikdo není pánem svého života a že nikdo nemá právo ukončit život svůj, ani druhých. V praxi je potřeba zasazovat se s láskou a veškerým umem pro zmírnění bolesti, paliativních terapií; pro rozvoj lékařského systému, který respektuje pacienty, umírající a poskytuje vhodné terapie a léčby hodné každého člověka.

Holandsko je prvním státem, kde byla eutanázie zlegalizována. V Belgii je povolena po prozkoumání ze strany speciální komise a od 18 let věku, v Dánsku se dá zamítnout umělé udržování při životě takzvanou ?biologickou závětí?, ve Švédsku je ?asistence u sebevraždy? netrestným přečinem, ve Španělsku se eutanázie a asistovaná sebevražda nepovažuje za vraždu a v Německu může být povolena u pacientů v nezvratném komatu, pokud si o to pacient předem požádal a po schválení soudem.

Média se zabývala eutanázii v případě dlouhého a choulostivého sporu, týkajícího se Terri Schiavo, americké občanky, které byl přerušen přísun umělé výživy na žádost manžela. V Itálii, v těchto dnech, zoufale apeluje bratr 38-letého muže, který je ve vegetativním stavu již 18 měsíců. Bratr nemocného, nazvaný ?zvláštní ošetřovatel?, žádá po vládě, aby pomohla rodině s výdaji, které si tato náročná a nepřetržitá asistence vyžaduje. Prohlašuje, že bez pomoci bude nucen žádat o odpojení bratra od přístrojů, které ho drží při životě. Další případ se týká jedné dívky z Lecco. Nachází se v nezvratném neurovegetativním stavu a před několika dny soud zamítl žádost otce o její odpojení.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.