Náboženské kulturní hodnoty nejsou jen soukromou záležitostí

28.4.2005 

Náboženské kulturní památky si zaslouží stejný respekt jako jiné výrazy lidské kreativity. Mají právo na stejnou péči. Zdůraznil to představitel Svatého Stolce, prelát Francesco Follo, při svém vystoupení na plenárním zasedání výkonné rady UNESCO v Paříži.
Jedním z témat zasedání tohoto grémia je návrh Konvence o ochraně kulturních komponent a uměleckých projevů. Vatikánský představitel zdůraznil, že církev podporuje právo každé společnosti zachovat a rozvíjet vlastní kulturu, stejně jako právo na legitimní obranu před uniformizací. Rozsáhle mluvil o vztahu náboženství a kultury. Zdůraznil, že mezi kulturou a náboženství existuje životný vztah, který nesmí být popírán a má právo být ošetřen v Konstituci Unesco, na níž se pracuje.
Církev považuje náboženské kulturní hodnoty za dědictví hodnot a vnitřních postojů, které nemohou být vykázány do čistě privátní sféry. Jejich ignorance v návrhu Konvence UNESCO není opodstatněná. Tyto hodnoty totiž nejsou jen dimenzí soukromé existence. Náboženství představuje jeden ze základních lidských nároků. Náboženské kulturní hodnoty proto mají být uznány vzhledem ke všem lidem a všem lidským komunitám ? uvedl na forum UNESCO představitel Svatého Stolce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.