Církev byla hlasem volajícím po svobodě

26.4.2005 

Po 29 letech opustila syrská vojska Libanon. Definitivně tak skončilo období občanské války, trvající od 1. června 1976. Teprve rezoluce OSN, tlak ze strany Spojených Států, Evropské unie i arabského světa, a nakonec pobouření nad atentátem na bývalého premiéra Rafiqa Haririho přinutilo Sýrii ke kroku, který nikdo tak rychle neočekával. Z Bejrútu telefonuje korespondent polské sekce našeho rozhlasu, P. Jaroslaw Dobkowski,SDB:

?V této zemi mnoha náboženství byl v letech dlouhé války a okupace nejsilnějším hlasem, který volal po právu na samostatnost a svobodu, hlas církve. Jak ústy Jana Pavla II., který v nejdramatičtějších okamžicích války prosil o soucit s civilním obyvatelstvem, tak ústy patriarchy a biskupů, kteří demaskovali porušování lidských práv, ničení lidské důstojnosti a ponižování, které je doprovázelo.
Nyní se tato kapitola v dějinách Libanonu uzavírá. Panuje radost a naděje. Budoucnost je rukou Libanonců. Jaká? Co čeká tuto malou, ale důležitou zemi, která je této oblasti první svobodná a demokratická? Obstojí v tak komplikované vnitřní i vnější situaci??

Uspokojení ad odchodem syrských vojsk z Libanonu vyjádřila tamní místní církev. maronický biskup Bèchara Raï zdůraznil, že syrská přítomnost paralyzovala nejen politický život, ale i hospodářství:

"Syřané drželi ruku nad přírodním bohatstvím Libanonu, zcela obsadili trh v potravinových i průmyslových odvětvích. Mnoho libanonských továrem muselo být zavřeno. Proto se Libanonci dnes cítí vysvobozeni jak po politické tak o po hospodářské stránce. Věříme, že se politický život ustálí a zavládne demokracie. Libanonský národ bude moci využívat demokratického práva na svobodné volby. Všichni dobře víme, že když je politický situace stabilní, je stabilní také hospodářský život. věříme, že po odchodu Syřanů se vztahy mezi oběma státy zlepší, a budou založeny na mezinárodním právu. Očekávám, že Bejrút a Damašek naváží diplomatické vztahy, které aktuálně chybí, protože Sýrie se vždy vměšovala do libanonských záležitostí."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.