Pravoslavný arcibiskup Zervos o jednotě křesťanů

26.4.2005 

Společně budovat mír: to byla výzva Benedikta XVI., kterou včera vyjádřil zástupcům křesťanských církví a jiných křesťanských tradic. Svatý otec zdůraznil úsilí katolické církve na poli sjednocení křesťanů. Na včerejší audienci byl přítomen také pravoslavný arcibiskup Itálie Ekumenického Patriarchátu v Konstantinopoli, Gennadios Zervos.

Odp.: Pro nás je volba Jeho Svatosti Římského Papeže Benedikta XVI. opravdu velikou věcí a hlubokou radostí. Osobnost bohatá duchovně, lidsky, teologicky velmi schopná. Je to pro nás opravdu duchovní povzbuzení.

Ot.: Eminence, máte nějaké přání, se kterým byste chtěl konkrétně obrátit na Benedikta XVI.?

Odp.: Abychom mohli všichni společně pracovat, spolupracovat, modlit se, aby se stala skutečností Boží vůle, aby všichni byli jedno. Jeho prohlášení, že bude pracovat pro jednotu Východu a Západu, je pro nás radostné. To je náš sen, naše posvátné přání.

Ot.: V nedělní homilii Svatý otec komentoval velké zastoupení různých křesťanských vyznání na pohřbu Jana Pavla II., jako hmatatelné znamení velkého a opravdového zápalu pro jednotu.

Odp.: Tento vzájemný respekt, tato vzájemná láska? Dvě veliké osobnosti křesťanského světa, které se navzájem povzbuzují, aby došli k naplnění vůle Boží.

Ot.: Jednota křesťanů, kterou si přeje Benedikt XVI. je předpokladem k znovuobjevení křesťanských kořenů Evropy...

Odp.: Svatý otec, ale také naši Patriarchové, mohou sjednoceni změnit tuto Evropu, která potřebuje tento základ své civilizace a své naděje.

Překlad J. Sýkora

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.