Audience kardinálů u Benedikta XVI.

22.4.2005 

Radost a dojetí ? tak by se dalo charakterizovat dnešní dopolední setkání Benedikta XVI. s kardinály v Klementinském sálu ve Vatikánu. Svatý otec poděkoval kardinálům za to, že ho zvolili biskupem města Říma a pastýřem universální církve a požádal je o velkorysou spolupráci při vykonávání poslání, které mu bylo svěřeno. Promluva Svatého otce zazněla v srdečné a otevřené atmosféře.

?Chtěl bych se s vámi rozdělit o to, co prožívám v tyto dny? ? těmito ?prostými a bratrskými? slovy se Benedikt XVI. obrátil na kardinály, kteří ho v úterý zvolili nástupcem Apoštola Petra. Mezi kardinály shromážděnými v Klementinském sálu byli i kardinálové nevoliči, to znamená ti, kteří překročili 80 let věku. Svatý otec poděkoval Bohu, že mu svěřil úkol vedení církve i přes jeho ?lidskou křehkost? a vyjádřil přesvědčení, že je to ?Věčný Pastýř, který v síle Ducha vede své stádce?. Vyprávěl také o svém ?velkém dojetí?, které zakoušel, když zemřel ?ctihodný předchůdce Jan Pavel II.?, o tom, co prožíval během Konklave. Byly to chvíle, kdy papež ve svém srdci cítil potřebu ztišení. Měl dva pocity: na jedné straně cítil vděčnost vůči Bohu a na druhé straně cítil lidskou slabost před tak velikým úkolem, který ho čeká. Vyjádřil to těmito slovy:

?V těchto dnech jsem cítil duchovní podporu lidí, kteří se modlili za nového papeže a skutečně dojemné bylo první setkání s věřícími včera večer na náměstí svatého Petra?.

Důvěra, kterou jste mi dali, pokračoval Svatý otec, je zdrojem povzbuzení v tomto mém novém poslání, které přijímám s vnitřním pokojem, protože jsem přesvědčený, že kromě nezbytné Boží pomoci mohu počítat také s vaší velkodušnou pomocí?. Benedikt XVI. řekl dále kardinálům:

?Prosím vás, abyste mi vždycky pomáhali! Jestliže z jedné strany znám své limity a své schopnosti, z druhé strany vím dobře, jaká je povaha poslání, které mi bylo svěřeno a které budu zastávat. Nejedná se zde o pocty, ale o službu, kterou chci zastávat s radostí a v plné disponibilitě, a chci tak následovat našeho Mistra a Pána, který nepřišel, aby mu bylo slouženo, ale aby sloužil?.

Vaše duchovní blízkost, vaše moudré rady a vaše pohotová spolupráce ? dodal dále Benedikt XVI. ? budou pro mě darem, za který vám budu velmi vděčen a podnětem, abych naplnil poslání, které mi bylo svěřeno, naplno a věrně. Poté zdůraznil svoji hlubokou jednotu s kardinály:

?Každý z vás se vrátí do svých diecézí, abyste pokračovali ve vaší práci, ale duchovně zůstáváme spojeni ve víře a lásce Pána, ve mši svaté, ve vroucí modlitbě a ve sdílení každodenního apoštolského poslání?.

Benedikt XVI. také připomněl své předchůdce: Jana XXIII., Pavla VI., a zvláště Jana Pavla II., který nás podporoval svým svědectvím a jehož památka je v nás stále živá. Světlo a síla vzkříšeného Krista vyzařuje v církvi z oné řekněme poslední ?mše svaté?, kterou papež Wojtyla sloužil ve své agonii a která vyvrcholila v ?Amen? bezezbytku obětovaného života skrze Neposkvrněné srdce Panny Marie, pro spásu světa.
Benedikt XVI. v závěru své promluvy svěřil Panně Marii, Matce církve, veškerá očekávání, naděje a starosti celé církve.

Jménem všech kardinálů pozdravil Svatého otce kardinál Angelo Sodano, který se ve své promluvě zaměřil na jméno Benedikt, které s vybral Josef Ratzinger a popřál Svatému otci, aby následoval dílo svatého Benedikta pro dobro církve a celého světa.

?Svatý otče, my kardinálové jsme rádi, že dnes dává mízu stromu církve papež Benedikt XVI. Vždycky můžete počítat s naší oddaností, naší spoluprací a naší bratrskou láskou v Kristu Ježíši?.

Na závěr Svatý otec pozdravil každého z kardinálů osobně, v ovzduší viditelné radosti a upřímného dojetí. Papež v závěru nezapomněl pozvat kardinály na nedělní mši svatou k zahájení pontifikátu:

?Blahopřeji! Děkuji, uvidíme se v neděli!?

Na závěr audience kardinálové zazpívali zpěv Oremus pro Pontifice.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.