Kard. Maradiaga: Konkláve je hlavně nasloucháním

21.4.2005 

?O konkláve kolovalo množství dohadů, ale pravda je, že jsme naslouchali, naslouchali Pánu v atmosféře modlitby, abychom pak vybírali podle Boží vůle.? Kardinál z Tegucigalpy, Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, tak komentoval konkláve pro 5. program honduraské televize.
Populární honduraský kardinál z kongregace salesiánů, který podle mnoha hlasů patřil mezi hlavní kandidáty na Petrův stolec z Latinské Ameriky, vysvětloval, že skutečnost byla velmi jiná, než se psalo v novinách. ?Pro mě to byla zkušenost srovnatelná se Svatodušní ? říká. Kardinálské kolegium se shromáždilo v modlitbě ve večeřadle s Marií, Matkou Ježíšovou.?

Také arcibiskup Tegucigalpy potvrzuje, že konkláve bylo zkušeností společenství, jednoty a Boží přítomnosti. Dále se zastavil u volby jména. Odkaz na Benedikta XV., který za 1. světové války vydal encykliku proti válce, je jako program v naší době plné konfliktů. Zatímco sv. Benedikt byl ? podle slov kardinála Maradiagy ? zakladatelem Evropy, ?Evropy, jejíž nová konstituce neuznává křesťanské kořeny?? Jako znamení čte honduraský kardinál také volbu německého papeže a připomíná situaci v Německu, kde ?po spojení východní a západní části země je mnoho lidí bez náboženského vyznání, počet luteránů a katolíků je více méně stejný. Nový papež může být Pánovým znamením, Němec může probudit svou zemi.? ? řekl pro honduraskou televizi kardinál Maradiaga.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.