Volba Benedikta XVI. je znamením návratu Německa do společenství národů

20.4.2005 

S přáním plnosti Ducha svatého popřáli Benediktu XVI. k volbě na Petrův Stolec němečtí biskupové. Předseda německé biskupské konference, kardinál Karl Lehmann ve svém listu označuje kardinála Josefa Ratzingera za muže církve, který je živým symbolem její kontinuity v proměnách staletí, světově proslulého a milostmi obdařeného teologa, dobře obeznámeného s problémy na celém světě. Připomíná obtížný úkol, jaký měl jako prefekt Kongregace pro nauku víry, totiž hájit neporušenou podstatu katolické víry. Přestože v dnešní pluralitě názorů se s ním všichni neshodovali, vždy se těšil úctě i u protivníků. Zejména díky teologickým schopnostem a nekonformní odvahy v dialogu. Kardinál Lehmann dále říká, že nový papež je jedním z malé hrstky významných teologů koncilu, kteří ještě žijí. Velmi dobře zná a vykládá koncil na pozadí rozsáhlé teologické a duchovní tradice církve, jeho otevřenost k ekumenismu nemůže být oprávněně zpochybňována.

Předseda německé biskupské konference dále připomněl, že v den volby Benedikta XVI. se v Německu slavil svátek jiného německého rodáka, sv. papeže Lva IX. Alsaského hraběte Bruna von Egisheim, který byl na Petrově stolci v letech 1049-1054. Jeho pontifikát navázal na Clunyjské reformy a je považován za nejúspěšnějšího germánského papeže v dějinách.

?Já sám jsem po volbě ze srdce popřál novému papeži Benediktu XVI. a sliboval jsem mu modlitby za Boží požehnání pro něho a všechnu pomoc z jeho německé vlasti? ? dodává v závěru kardinál Lehmann. Význam volby německého papeže pak shrnuje i z hlediska světových dějin. 60. let po skončení 2. světové války byl zvolen do nejvyššího úřadu církve německý kardinál. Po hrozivých událostech, které ve 20. století vyšly z Německa, mnozí něco takového vůbec nepřipouštěli. Volba Benedikta XVI. proto je také důležitým znamením konečného návratu Německa do světového společenství národů, které se zrcadlí také v katolické církvi. "Naši zemi to může po mnoha stránkách povzbudit,? končí kardinál Lehmann.

Plné znění najdete ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.