Jak probíhá volba papeže?

18.4.2005 

Podle konstituce Universi Dominici gregis mohou kardinálové hlasovat o novém Papežovi 4x za den. Dvakrát ráno a dvakrát odpoledne. Podle programu dnes zahájeného konkláve budou dny kardinálů voličů začínat ranní mší svatou v 8:30 v Domu sv. Marty. V 9 hodin se kardinálové sejdou v Sixtinské kapli, kde po společné modlitbě breviáře začne první hlasování dne.
Nový Petrův nástupce musí získat minimálně dvě třetiny hlasů. Vzhledem k tomu, že kardinálů voličů je 115, musí být nový papež zvolen nejméně 77 hlasy. Každý kardinál píše jméno svého kandidáta na list, který skládá na čtvrtiny a nese k oltáři, kde lístek vhodí do urny. Před tím opakuje formuli přísahy: ?Volám za svědka Krista, který mě bude soudit, že můj hlas dávám za toho, kdo ? podle Boží vůle ? má být podle mého názoru zvolen.?

Pokud nemoc nedovolí některému z kardinálů dojít do Sixtinské kaple, členové kardinálského sboru za ním přijdou se zvláštní urnou, do které budou nemocní kardinálové hlasovat.

Během hlasování a sčítání hlasů, které provádí vysolovaní kardinálové, nesmí být v Sixtinské kapli přítomen nikdo jiný než voliči.

Pokud při hlasování nikdo nedosáhne dvou třetinové většiny hlasů, přistoupí se k dalšímu hlasování. Po sečtení hlasů, musejí být všechny hlasovací lístky spáleny. Pokud skončí neúspěšně i druhé hlasování, pokračují další odpoledne od 16-ti hodin. Dým z komína instalovaného nad Sixtinskou kaplí se objeví po ranních skrutiniích okolo poledne. Hlasovací lístky z odpoledních skrutinií budou páleny kolem 19-ti hodin. Úspěšnou volbu signalizuje bílý dým, pokračování konkláve černý. Jak bylo ohlášeno, bílý dým budou doprovázet zvony Svatopetrské baziliky.

Pokud nedojde k volbě během tří dnů, dostanou kardinálové podle platných norem volný den na modlitbu a rozhovory. Po sedmi dalších hlasováních, ze kterých by nevyšel kandidát, nastoupí opět denní přestávka. Nedojde-li ani po dalších sedmi hlasováních k volbě ? to znamená celkem po 33 nebo 34 skrutiniích, bude stačit pro volbu nadpoloviční většina, to znamená 58 hlasů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.