O konkrétních jménech budoucího papeže se nediskutovalo

16.4.2005 

O podrobnostech průběhu prvního konkláve v tomto tisíciletí mluvil vatikásnký tiskový mluvčí při dnešní tiskové konferenci. Konkláve se zúčastní 115 kardinálů z 52 zemí. Navarro-Valls dále uvedl, že není zřejmé zda hned v prvním dni konkláve dojde k hlasování. Rozhodnou o tom až kardinálové po složení přísahy v Sixtinské kapli.

Konkláve předchází slavnostní eucharistie ?Pro eligendo Romano Pontefice?, tedy za volbu nového papeže. Bude sloužena v pondělí ráno ve vatikánské bazilice a mohou se jí zúčastnit všichni věřící. V 16:30 odpoledne přejdou kardinálové procesím z Loggie Požehnání do Sixtinské kaple, kde každý z nich složí slavnostní přísahu na Evangeliář. Vyslechnou kázání kardinála Tomáše Špidlíka. Potom může začít volba.

Volba Petrova Nástupce probíhá každý den ve dvou kolech. O jejich výsledku informuje tradičně dým, vycházející z komína instalovaného na střeše Sixtinské kaple. Černý signalizuje, že k volbě nedošlo, bílý oznamuje volbu nového papeže.

V Nové synodní aule dnes proběhla poslední generální kongregace kardinálů. Za přítomnosti 143 kardinálů byl při ní zničen tzv. ?rybářský prsten? a pečeť Jana Pavla II., jak káže tradice. Účastníci mimo jiné pogratulovali děkanovi kardinálského kolegia, Josephu Ratzingerovi, který slaví narozeniny.

Vatikánský tiskový mluvčí uvedl, že na kongregacích kardinálů vládne nebývale rodinná atmosféra. ?Myslím, že jde v jistém smyslu o to, že si uvědomili velkou odpovědnost, která nan nich leží,? řekl při tiskové konferenci Navarro-Valls. ?Mohu vás ujistit, že během jednotlivých kongregací se nediskutovalo o konkrétních jménech budoucího papeže,? dodal Vatikánský mluvčí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.