Úcta ke stáří a Jan Pavel II.

12.4.2005 

Jan Pavel II. se stal na Petrově Stolci odvážným svědkem utrpení a hlubokého smyslu života, který je Božím darem až do poledního okamžiku. Když v roce Velkého jubilea dovršil 80 let, obrátil se ke starým lidem těmito slovy:

?Vy přinášíte zvláštní příspěvek k rozvoji autentické ?kultury života,? vy máte - my máme, protože také já patřím mezi vás ? svědčit o tom, že každý okamžik lidské existence je Božím darem a každé období lidského života má své osobité bohatství, které má být dáváno k dispozici všem.?

Starý člověk si má uvědomovat jak své limity, tak i své talenty a dary, kterými má sloužit:

?Nakládejte velkoryse s časem, který máte k dispozici a s dary, které vám Bůh udělil. Buďte otevřeni pro pomoc a podporu druhých. Hlásejte evangelium jako katecheté, animátoři liturgických slavností, jako svědci křesťanského života. Věnujte svůj čas a síly modlitbě, četbě Božího slova a rozjímání nad ním.?

V říjnu roku 1999, který byl vyhlášen mezinárodním dnem lidí pokročilého věku, Jan Pavel II. napsal starým lidem zvláštní list. ?Protože i já jsem už starý, chtěl bych s vámi navázat dialog... chtěl bych přitáhnout pozornost společnosti k situaci těch, kdo kvůli tíži svého věku musejí čelit mnoha vážným problémům, i vzhledem k dnešní mentalitě, která staví na první místo bezprostřední užitečnost a produktivitu člověka.?
Stejné téma Jan Pavel II. rozebíral také v listu k postní době letošního roku. Jeho slova z tohoto posledního poselství zůstanou povzbuzením pro všechny, kdo se mohou cítit vyřazeni z dnešní hektické společnosti, kvůli pokročilému věku:

?Drazí Bratři a sestry! Církev na vás hledí s velkou úctou a důvěrou. Církev vás potřebuje! A potřebuje vás také celá občanská společnost!?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.