Jan Pavel II. jako římský biskup

11.4.2005 

?Zůstaň s námi?, spolu s učedníky do Emauz máme v srdci touhu opakovat tato slova tomuto Papežovi. A víme dobře, že opravdu zůstává. Známe ale také jedinou cestu, jak s ním můžeme zůstat reálně a nejen emotivně a povrchně. Je to cesta, která směřuje ke Kristu a vybízí každého jednotlivce i celou církev ?milujte se navzájem?. ? Těmito slovy kardinál Ruini povzbuzoval římskou diecézi, při třetí z mší svatých obětovaných za Jana Pavla II. S odvoláním na jeho první encykliku Redemptor Hominis, generální vikář římské diecéze připomněl, že ?první a zásadní cestou církve je člověk, ve své konkrétní, historické skutečnosti, ve své osobní existenci. Svatý otec se tím vždy řídil i jako římský biskup. Z celkem 333 římských farností Jan Pavel II. osobně navštívil 301. 16 farních společenství přišlo za ním do auly Pavla VI., v době, kdy mu pohyb působil potíže. Kardinál Ruini připomněl pravidelné návštěvy nemocnic i setkání s postiženými 11. února, na Světový den nemocných. Každý rok navštěvoval Římský seminář (Seminario Romano). Ve čtvrtek po popeleční středě se setkával s kněžími své římské diecéze, které často už znal, protože měl ve zvyku zvát je ke svému stolu před návštěvou ve farnosti. Před vánocemi Jan Pavel II. sloužil mši svatou pro univerzitní studenty Věčného města. A všem mladým patřila setkání ve čtvrtek před Květnou nedělí.

Svatý otec inicioval dvě velké pastorační akce: diecézní synod a Městské misie. Synod probíhající v letech 1986 až 1993 označil kardinál Ruini za ?velkou školu praktické eklesiologie společenství v duchu II. Vatikánského koncilu,? užitečnou především díky ohromnému bohatství charismat, které v této diecézi žijí vedle sebe. Městské misie, vyhlášené 8. prosince 1995, byly přípravou na prožití Svatého roku. Cílem však nebyla jen ?misie ad gentes?, obrácená k lidem stojícím mimo církev. Tříletá obnova se dotkla života farností, řeholních komunit, sdružení a církevních hnutí, které se snažily působit misijně v rodinách a v dalších prostředích života a práce. Při misiích pracovalo po boku kněží a řeholníků velké množství laiků.

Kardinál Ruini při nedělní mši svaté za Jana Pavla II. dále vyzdvihl, že díky životnímu svědectví Papeže se jeho pohřební obřady staly symbolem nikoli ?střetu civilizací?, ale naopak velké ?rodiny národů?. V závěru poděkoval jménem římské diecéze sesterské církvi v Krakově a Polskému národu, za to, že dala Karolu Wojtylovi ?víru a obdivuhodné lidské i křesťanské bohatství?, aby se mohl stát darem Římu a celému světu.

Dnešní mši svaté za zemřelého Papeže bude ve Vatikánské bazilice předsedat kardinál Bernard Francis Law, emeritní arcibiskup z Bostonu a současný arcikněz Baziliky Santa Maria Maggiore.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.