"Rogitum", stručný životopis Papeže, který byl vložen do rakve

9.4.2005 

Jan Pavel II. zanechal svědectví svatého života: toto čteme v ?Rogitu?, notářském protokolu o zbožné smrti Jeho Svatosti Jana Pavla II., což je stručný životopis Papeže v latině, který byl vložen do rakve s ostatky Svatého otce. Předtím však dokument přečetl mons. Marinim, hlavní papežský ceremonář. ?Rogitum? shrnuje hlavní data dlouhého pontifikátu Papeže Wojtyly a všímá si hlavně některých rysů, které charakterizovaly petrinskou službu Jana Pavla II.

?Jan Pavel II. všem zanechal svědectví podivuhodné zbožnosti, svatého života a universálního otcovství?: to jsou poslední slova ?Rogitum? Nejvyššího Velekněze. ?Jeho památka ? čteme v dokumentu ? zůstane v srdci církve a celého lidstva?. ?Strážce pokladu víry?, Jan Pavel II. ?usiloval s moudrostí a odvahou o šíření katolické nauky, teologické, morální a duchovní a během celého svého pontifikátu odmítal tendence protiřečící ryzí tradici církve?. V letech pontifikátu došlo k ?mnoha změnám?. Mezi nimi ?pád mnohých režimů, na němž se on sám podílel?. Připomínají se mnohé cesty do různých národů, kde hlásal evangelium.
Papež Wojtyla ?vykonával petrinskou službu s neúnavným misijním duchem, věnoval jí všechny své síly poháněn péčí o všechny církve a láskou otevřenou celému lidstvu?. Více než kterýkoliv jeho předchůdce, zdůrazňuje "Rogitum", ?se setkával s lidmi a odpovědnými hlavami států?. ?A s úspěchem pokračoval v dialogu s židy a s představiteli jiných náboženství?. Vyhlášením Roku Vykoupení, Mariánského roku a Roku Eucharistie ?se zasadil o duchovní obnovu církve?.
Papež také dal ?mimořádný podnět ke kanonizacím a beatifikacím, aby ukázal nesčetné příklady svatosti, které jsou povzbuzením lidem dnešní doby?. Kromě toho se uvádí jeho zásluha na reformě Kodexu kanonického práva a Římské Kurie. ?Příkladně šířil život a liturgickou spiritualitu a kontemplativní modlitbu?, zvláště eucharistickou adoraci a modlitbu růžence. ?Svým učením, uvádí v závěru ?Rogitum?, Jan Pavel II, upevnil a osvítil Boží lid?.

Plný text "Rogitum" v italštině a v latině naleznete ZDE

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.