Šestá Generální Kongregace kardinálů

9.4.2005 

Dnes odpoledne, po skončení Šesté generální kongregace kardinálů v období sede vacante, seznámil ředitel tiskového sálu Svatého stolce Joaquín Navarro-Valls novináře s obsahem jednání:

Dnes dopoledne v nové synodní aule ve Vatikánu proběhla Šestá generální kongregace kardinálů v období sede vacante.
Po úvodní modlitbě složili přísahu mlčenlivosti ti kardinálové, kteří se účastnili zasedání teprve ode dneška. Celkem se sešlo 130 kardinálů.
Na začátku kardinál Alfonso Lopez Trujillo poděkoval za včerejší ceremonii. Poděkoval kardinálovi děkanovi kardinálského sboru Josefovi Ratzingerovi a kamerlengovi svaté římské církve kardinálovi Eduardovi Martínez Somalovi; římské Kurii a vatikánským službám. Kardinál Trujillo dále poděkoval Státnímu sekretariátu a úřadu liturgických slavností za přípravu, organizaci a průběh jedinečné včerejší pohřební ceremonie.
Poté poděkoval všem poutníkům, kteří se obřadu zúčastnili, především těm, kteří přijeli z Polska a z Itálie. Poděkoval také obyvatelům Říma za vyjímečné přijetí nebývalého množství poutníků.
Zvláštní poděkování v Nové synodní aule zaznělo na adresu Italských autorit za skvělou organizaci této velké události.
Poté padly některé úvahy ohledně slavení Novendiales za zesnulého Nejvyššího Velekněze.
Kardinálové se zabývali některými otázkami souvisejícími s ubytováním v Domus Sanctae Marthae a s formálním začátkem konkláve, které začne 18. dubna v 16:30.

Kardinálové po pohřbu Svatého otce Jana Pavla II. zahájili v rámci přípravy na konkláve intenzívní období mlčení a modlitby. Jednohlasně rozhodli vyhnout se v těchto dnech všem rozhovorům a setkáním s médii. Novináři jsou tedy zdvořile žádáni, aby nevyžadovali po kardinálech rozhovory nebo komentáře. Tuto žádost nelze chápat jako nezdvořilost nebo nezájem o sdělovací prostředky. Naopak, kardinálové děkují za veliký zájem novinářů o dění v této době. Je to spíše gesto veliké odpovědnosti.
Poté byly v Aule přečteny 1 a 2 kapitola Apoštolské konstituce Universi Dominici gregis.
Dva kardinálové oznámili, že se nemohou zúčastni Konkláve, a sice
Kardinál Jaime SIN, emeritní arcibiskup Manily (Filipíny) a
Alfonso Antonio Suárez Rivera, emeritní arcibiskup Monterrey (Mexiko).

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.