Přes 200 nejvyšších státních představitelů míří do Vatikánu

6.4.2005 

Na pohřeb Jana Pavla II. přijede několik milionů věřících. Už dnes večer přijíždí prezident Spojených Států, George Bush, spolu s manželkou Laurou. Do Vatikánu přijede také ruská delegace, včele s premiérem Michailem Fradkovem. V Římě se očekává asi dvě stě nejvyšších státních představitelů, mezi nimi prezidenti Francie, Irska, Rakouska, Bulharska, Maďarska, Ukrajiny, Litvy, Lotyšska, Estonska, Slovenska, účast přislíbil i Václav Klaus. Přijede v doprovodu bývalý ministr zahraničí, Cyrila Svobody. Očekává se předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Ohlášeni jsou také nejvyšší představitelé Sýrie, Brazílie, Konga, Filipín, kníže Walesu, Karel nebo generální sekretář OSN Kofi Annan.

Svůj příjezd ohlásil izraelský prezident Moše Katzav, Palestinskou autonomii bude reprezentovat premiér Ahmed Korei, za Libanon přijede prezident Emile Lhoud.

Z Arménie přijede nejvyšší představitel tamní církve, katolikos Karekin II i prezident Andrinik Margarian. Přítomnost tolika důležitých osobností veřejného života. To klade zvláštní nároky na práci bezpečnostních služeb. Během pohřebních úřadů bude v ulicích Říma 10 tisíc policistů a agentů tajných služeb. Bezpečnost zajišťuje dokonce i protiletadlová obrana.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.