Nová forma konkláve

5.4.2005 

Tradiční forma konkláve byla značně změněna. Při dnešním briefingu v Tiskovém sále Svatého stolce na to upozornil hlavní papežský ceremoniář, arcibiskup Piero Marini. Kardinálové už nejsou fyzicky uzavřeni ?pod klíčem?, jak říká název období, kdy je volen Petrův nástupce, ?cum clave.? Poprvé budou mít kardinálové k dispozici více míst za Vatikánskými hradbami: Dům svaté Marty, kde budou ubytováni, prostory pro slavení liturgie a soukromou modlitbu a Sixtinskou kapli, kde budou probíhat hlasování. Budou se tedy přemísťovat z místa na místo, ale bez kontaktu s vnějším světem.

Všechny normy jsou zakotveny v konstituci Universi Dominici gregis, podepsané v roce 1996 Janem Pavlem II. Mons. Marini zdůraznil, že zvláště v minulém století téměř všichni papežové revidovali normy pro volbu svých nástupců:

?Rituální kouřový signál by měl zůstat zachován. Budeme se snažit, aby fungoval lépe než naposled. Zajistíme také, aby zvonily slavnostní zvony, aby novináři měli jistotu.?

Základní ustanovení zůstávají beze změn. Ke kardinálům se nesmí během konkláve přiblížit nikdo z vnějšího světa, skrutinium, tj. hlasování, je tajné a kardinálové přísahají, že budou respektovat tajemství také o všem, co s hlasováním souvisí. Nic se nemění také na tom, že konkláve probíhá pouze na území Vatikánského státu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.