Kardinálové jednali o podrobnostech pohřebních obřadů

5.4.2005 

Přesné datum konkláve zatím nebylo stanoveno. Třetí zasedání kardinálského kolegia dosud nerozhodlo o zahájení konkláve. Testament Svatého otce ještě nebyl přečten. Kardinálové pouze potvrdili, že Jan Pavel II. bude pohřben ve Vatikánských grotách.

III. plenární zasedání kardinálského sboru, která začalo dnes v 10 hodin v nové synodní aule, se zabývalo pohřbem zesnulého Jana Pavla II., projednávalo témata obsažená v konstituci Universi Dominici Gregis a témata spojená s přípravou konkláve. Vatikánský mluvčí, Navarro Valls, a hlavní ceremoniář, arcibiskup Piero Marini, dnes odpoledne představili novinářům podrobnosti o průběhu papežského pohřbu.

Jan Pavel II. bude pochován do země na místě, kde byl před přenesením do Vatikánské baziliky pohřben Jan XXIII. Podle platných předpisů bude uložen do trojité schránky a jeho hrob uzavře náhrobní kámen vsazený do dlažby. Podle Rituálu pro pohřeb římských papežů, jehož novou verzi podepsal Jan Pavel II. v roce 1998, bude při provizorním uzavření rakve papežova tvář zakryta závojem z bílého hedvábí. Definitivně bude schránka s jeho tělem uzavřena ve Vatikánských grotách, před pohřbením do země.

Třetího plenárního zasedání kardinálů se zúčastnilo 88 z 91 kardinálů, kteří jsou v této době v Římě. Vatikánský mluvčí upřesnil, že k četbě závěti Jana Pavla II. se pravděpodobně přistoupí zítra. Také na jméno kardinála in pectore je třeba počkat až na četbu testamentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.