Pohřeb ohlášen na pátek 8. dubna

4.4.2005 

Pohřeb Jana Pavla II. bude v pátek 8. dubna v 10 hodin dopoledne. Obřady budou probíhat na náměstí před bazilikou sv. Petra. Dnes večer, od 21 hodin, budou mít všichni věřící možnost uctít tělesné pozůstatky Jana Pavla II. ve vatikánské basilice. O datu pohřbu rozhodlo dnes dopoledne shromáždění kardinálů, jak to žádá konstituce Universi Dominici Gregis. Na první kongregaci se Boloňském sále Apoštolského paláce sešlo 65 kardinálů, kteří složili přísahu o zachování tajemství. Bezprostředně následovala další, rozšířená kongregace. Zúčastnili se jí arcibiskupové Leonardo Sandri, Francesco Monterisi, a Piero Marini. Zítra v 10 hodin bude jednání kardinálů pokračovat.

Pohřebním obřadům bude v pátek předsedat kardinál Josef Ratzinger, děkan kardinálského sboru. Koncelebrovat s ním budou kardinálové a patriarchové východních církví. Na závěr mše svaté nastoupí obřady tzv. Ultima Commendatio (Poslední odporučení) a Valedictio (Rozloučení). Tělo Jana Pavla II. pak bude přeneseno do Svatopetrské baziliky a pohřbeno ve její kryptě, v tzv. Vatikánských grotách.

Během tiskové konference se novináři zeptali, zda-li je to výslovné přání Jana Pavla II. Tiskový mluvčí Navarro-Valls odpověděl, že ohledně tohoto Jan Pavel II. nezanechal žádné konkrétní přání a že tedy bude uložen v kryptě vatikánské basiliky.

Jde o rozhodnutí očekáváná s napětím, protože jsou to první kroky učiněné bez fyzické přítomnosti Jana Pavla II.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.