Mše za Svatého otce

3.4.2005 

?S důvěrou svěřuji Zmrtvýchvstalému Kristu, Pánu života a dějin, našeho milovaného papeže Jana Pavla II., který přes 27 let jako nástupce Svatého Petra vedl všeobecnou církev.? (kard. Sodano v úvodu mše svaté)

Téměř 200 tisíc lidí, zástupy kněží, biskupů a kardinálů, diplomatický sbor i nejvyšší představitelé italského stálu - všichni přišli vzdát poctu ?Janu Pavlu II. Velikému? na mši svatou, které na Svatopetrském náměstí předsedal kardinál Angelo Sodano.

Liturgie začala krátce před půl jedenáctou. Kolem oltáře pod širým nebem se shromáždili kardinálové a kněží v bílém liturgickém rouchu a před nimi pestrá mozaika lidí nejrůznějších kultur a národů. Nad jejich hlavami zavlály státní vlajky: Polsko, Španělsko, Brazílie, Spojené Státy, Chorvatsko... každý kdo přišel je dnes zvláštním vyslancem své země. Leckdo skrývá dojetí za černé brýle, i sluneční svit je tlumený. Je neděle in albis, v bílém. Mnoho lidí drží v rukou fotografie Jana Pavla II.: jeho Velký pátek s křížem, opřeným o čelo, jeho žehnající ruce, jeho slovanská tvář s širokým úsměvem. I ten, kdo nedrží fotografii, má jistě na celý život vtiknutou v mysli podobu Člověka v bílém, který se dnes stal velvyslancem lidstva před trůnem Nejvyššího.

Milí posluchači, přinášíme vám homilii kardinála Sodana: ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.