0:40 Poslední chvíle života Jana Pavla II. doprovázela neustálá modlitba

3.4.2005 

40 minut po půlnoci vydal vatikánský mluvčí Navarro-Valls prohlášení o posledních chvílích Svatého otce: Ve 20 hodin začala v jeho pokoji mše svatá ze svátku Božího Milosrdenství. Předsedal jí mons. Stanislav Dziwisz, spolu s kardinálem Marianem Jaworskim, mons. Stanislavem Rylkem a mons. Mieczyslavem Mokrzyckim. Při mši svaté bylo Janu Pavlu II. ještě jednou uděleno pomazání nemocných. Poslední hodiny Svatého otce charakterizovala neustálá modlitba všech, kdo byli při něm, a tisíců věřících, kteří se shromáždili na Náměstí Svatého Petra. Ve chvíli smrti Jana Pavla II. byli přítomni oba dva osobní sekretáři, mons. Stanislav Dziwisz a mons. Mieczyslav Mokrzycki. Dále kardinál Marian Jaworski, arcibiskup Stanislav Rylko, P. Tadeusz Styczeń, tři polské sestry z kongregace Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, které pracují v soukromém papežském apartmá, v čele s jejich představenou, Tobianou Sobódkou. Dále Mudr. Renato Buzzonetti s dvěma dalšími lékaři: Mudr. Alessandro Barelli a Mudr. Ciro D´Allo a dva ošetřovatelé.
Ihned potom přišel kardinál státní sekretář, Angelo Sodano, komorník Svaté římské církve, kardinál Eduardo Martínez Somalo, substitut státního sekretariátu, arcibiskup Leonardo Sandri, a zástupce komorníka, arcibiskup Paolo Sardi.
Následně přišli kardinálové Joseph Ratzinger, děkan kardinálského kolégia, a kardinál Jozef Tomko.
V neděli ráno, na svátek Božího milosrdenství bude v 10:30 na náměstí Svatého Petra sloužena zádušní mše za Svatého otce. Předsedat jí bude kardinál Angelo Sodano.
Ve 12:00 bude následovat mariánská modlitba Regina Coeli. S přenesením těla zesnulého Papeže do Basiliky sv. Petra se nepočítá dříve než v pondělí 4. dubna odpoledne.
První generální shromáždění kardinálů se uskuteční v pondělí 4. dubna v 10 hodin v Boloňském sále apoštolského paláce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.