Mše svatá za Jana Pavla II. v Lateránské bazilice

2.4.2005 

Dvě hodiny před začátkem růžence na Svatopetrském náměstí, začala mše svatá za Jana Pavla II. v Lateránské bazilice. V atmosféře hlubokého pohnutí i slavnosti jí předseda kardinál vikář, Camillo Ruini. ?Víra Svatého otce je tak silná a plná, že v těchto hodinách utrpení, stejně jako dříve ve své neúnavné službě, už vidí a už se dotýká svého Pána.? Kolem oltáře papežské katedrály se shromáždilo mnoho biskupů, zhruba 100 kněží a nejvyšší zástupci italského státu, napříč politickým spektrem. V prvních řadách bylo možné zahlédnout italského prezidenta, Ciampiho s manželkou Francou. Nechyběl premiér Berlusconi, předseda parlamentu Casini, místopředseda senátu, Francesco Moro, zástupcové premiéra Fini a Follini, dále Romano Prodi, římský starosta Veltroni a řada dalších ministrů a politických exponentů.

?V těchto hodinách je více než kdy jindy naším Papežem, Vikářem toho Krista, který nás vykoupil svým utrpením, služebník služebníků Božích, jak zní papežský titul, který měl nejraději ze všech.?

Jeho nevyčerpatelná schopnost milovat a darovat sebe sama, jeho odvaha a nezlomná důvěra, to vše vychází z konkrétního a živého vztahu, která spojuje našeho Papeže s Ježíšem Kristem, řekl ve své homilii kardinál Ruini. Liturgie velikonočního oktávu mluví o vzkříšení, o Kristu, který vstal z mrtvých a dal se vidět, ba přímo dotýkat svými učeníky. A tak je vedl k víře.

?To je také víry našeho Papeže, víra tolik silná a plná. Vnitřní zkušenost Boha, která v těchto hodinách utrpení, stejně jako v celé jeho neúnavné službě už vidí, už se dotýká Pána, která je už spojena s naším jediným Spasitelem.?

?Jistota a radost Kristovy Paschy, jistota života, je tím, co přemáhá smrt, je odpuštěním, které ruší hřích.?

Když procházíme v pamětí těch téměř 27 let pontifikátu, zaplavuje nás nesmírná vděčnost, k tomuto člověku, Karlu Wojtylovi, a k Bohu, který nám ho dal, zdůraznil dále kardinál Ruini a dodal: ?Také my se svěřuje Božímu Milosrdenství, v něž Karol Wojtyla vždy důvěřoval, a Ježíšově Matce, které se zcela oddal...? S naším Papežem nás spojuje pouto lásky, které nikdy nebude zlomeno. ? končil kardinál Ruini svou promluvu v Lateránské bazilice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.