Kardinál Pompedda: Návštěva u Papežova lůžka

2.4.2005 

Návštěvu v pokoji, ke kterému upírá pohled celý svět, popsal v rozhovoru pro římský deník "La Repubblica" italský kardinál Mario Francesco Pompedda. V papežském apartmá byl v pátek ráno.

"Papežovo lůžko stálo uprostřed velkého pokoje. Velké, bíle povlečené lůžko. Všechno bylo bílé. Papež ležel, opřen o několikj polštářů, lehce natočený na pravý bok. U něho stáli dva zdravotníci, kteří obsluhující aparaturu, ve předu naj dvou křeslech seděla řeholní sestra a sekretář." - popisuje včerejší návštěvu kardinál Pompedda.

Jan Pavel II. měl přivřené oči, ale nespal - vypráví dále. Když sekretář řekl: "Svatý otče, přišel kardinál Pompedda", otevřel oči a podíval se na něj. "Ovládl mě jeho pohled zářící úsměvem. zřetelně mi chtěl dát najevo, že mě poznává. Papež mě chtěl pozdravit, pokusil se vyslovit pár slov, ale nepodařilo se mu to. Mluvil ke mně svým úsměvem, výrazem plným vnitřní pohody. Nebylo v něm ani stopy po utrpení, přestože rytmus jeho dýchání výrazně svědčil o tom, že trpí...Vyšel jsem z pokoje v hlubokém rozechvění." - vyprávěl pro "La Repubblica" kardinál Pompedda.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.